Senkit nem kényszeríthet a rendőrség telefonja feloldására

2019.01.16. 07:31

Fontos döntés született az Egyesült Államokban, miszerint a hatóságok nem kényszeríthetnek senkit arra, hogy biometrikus azonosítójával - ujjlenyomatával vagy arcával - feloldja a telefonját. A döntést vegyesen fogadták, mert egyrészt ugyan nagyobb biztonságot jelent a felhasználóknak, ugyanakkor viszont hátráltathatja is a nyomozást.

Korábban a hatóságok - engedélyre hivatkozva - kényszeríthették a felhasználókat, hogy az arcukkal, szemükkel vagy ujjlenyomatukkal oldják fel a telefonjukat, viszont azt már nem kérhették, hogy a jelszavukat üssék be.

Most egy kaliforniai bíróság úgy döntött, hogy a jelszavas és a biometrikus azonosítás egy szinten van, így a hatóságoknak egyik kierőszakolásához sincs joga.

Egy bírósági ügy kapcsán jött elő az ügy megint kérdés. A sértettet valaki azzal fenyegette meg, hogy ha nem fizet, akkor a róla készült kompromitáló képek kikerülnek az internetre. A rendőrség elfogta a gyanúsítottat, és át akarták kutatni a lakását, egyúttal belenézni a telefonjába is, de ehhez szükségük volt arra, hogy az illető az arcával feloldja azt.

illusztrációForrás: Apple

A bíróság úgy döntött, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy átkutassák a gyanúsított ingatlanát, viszont a bírónő szerint a telefon és más eszközök átkutatása már túlzás lett volna. Ezenfelül a bírónő kijelentette, hogy a hatóságoknak nincs joguk kényszeríteni a gyanúsítottat arra, hogy biometrikus adataival oldja fel saját eszközét.