Januártól változott a vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár: 40 millióról 68 millió forintra emelkedett a támogatási összeg, ami felett kötelező a közbeszerzés lefolytatása. A Via Credit pályázati tanácsadó megvizsgálta, milyen hatással lesz mindez a vállalkozásokra.

A pályázati értékek változtatása mögött a közbeszerzési értékhatárokhoz való harmonizáció áll. A közbeszerzési törvényben az eszköz és szolgáltatásvásárlás értékhatára 68.655.860 forint, ehhez az értékhez igazították a vissza nem térítendő támogatással érintett kkv-k és nagyvállalkozások projektjeit. A módosítások mögött valószínűleg a Kbt-ben meghatározott alapelvi okok, azaz, nevesítve a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése állhat, figyelembe véve a támogatási összegek rugalmasabb és gyorsabb felhasználásának gazdaság-élénkítő hatásait is.

Az értékhatár változása minimális hatással lesz a pályázó vállalkozásokra, főleg amiatt, hogy 2018 év végén a legtöbb programban már eredményt hirdettek.

Nem várható tömeges, olyan, ezreket megmozgató pályázat, ami elérné akár a korábbi közbeszerzési értékhatárt.
Akire azonban hatással lehet a változás, azok a pályázók, akik 2018 júniustól nyertek támogatást, hiszen az előkészületi munkák valószínűleg nem jutottak még el a közbeszerzési eljárás megindításáig.

A támogatások esetében történt kötelező közbeszerzési értékhatár emelkedése a kkv-k egy nagyon kis részét fogja érinteni csakForrás: Shutterstock

Az elmúlt félévben a GINOP programban – ez az a támogatási program, ahol a legtöbb kkv pályázik – 4.500 nyertes pályázatot hirdettek, azok közül a becslések szerint mintegy 130 vállalkozásra van pozitív hatással az értékhatár változása, azaz a nyertesek 3 százalékára. A hivatalos pályázati oldal adatai alapján a GINOP programban eddig 2.525 milliárd forint támogatást hirdettek ki, miközben a teljes pályázati program során tervezett összes GINOP támogatás 2.586 milliárd forint, lényegében a teljes támogatást kiosztották. Eszerint nem várható olyan új pályázati hullám, amire a változások hatást gyakorolhatnának.

A GINOP programon belül kb. 2.800 olyan pályázati nyertes van, akik 68 millió forintnál több támogatást nyertek, tehát ők továbbra is a törvény értékhatára alatt állnak. 1.700 olyan nyertes van, akik 40-68 millió forint között nyertek támogatást, de ezek több mint 90 százaléka 2018 június előtti nyertes, akik már nem élvezhetik az új értékhatárt. Kb. 2.100 olyan pályázó, akik 25-40 millió forint közötti támogatást nyertek. Azon nyertesek száma, akik 25 millió forintnál kevesebb támogatást kaptak, összesen kb. 11 ezer pályázó.