Brutális leépítés jöhet, 15 000 ember állásával játszik a brit Tesco

Tesco
Győr, 2017. szeptember 8. Bevásárlókocsik a győri Tesco hipermarket áruház előtt 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A hírek szerint mintegy 15 ezer dolgozójától is megválhat a brit Tesco, amely jelentős átszervezésekkel próbál egységeiben megtakarításokat elérni. Egyes iparági szereplők szerint a tervezett intézkedések azonban egyes vásárlók elveszetéséhez is vezethetnek.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább szenved a brit Tesco, részben a német diszkontláncok eredményessége miatt. A most lábra kapó híresztelések szerint, az áruházak egy részének működését úgy szervezné át a cég, hogy azzal lényegében 15 ezer ember felmondási papírját írja alá.

A változások 732 nagyobb áruházat érintenének.

Elsősorban a csemegepultokban, a húsáru osztályon, a halas pultoknál, valamint a frisspékáru-osztályon dolgozóknak van okuk az aggodalomra. A vezérigazgató, Dave Lewis jegyezte koncepció szerint, a csemege- és a sajtpultok működését átszerveznék, szűkítenék azok hétvégi nyitvatartását. A hús- és halpultoknál szintén csökkene az állományi létszám.

15 ezer embertől válhat meg a brit Tesco a hírek szerint Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Egyes kommentárok szerint, ezzel bizonyosan vásárlókat veszít a Tesco. Főleg az idősebbek ragaszkodnak ahhoz, hogy a friss árukat pultból választhassák, legyen szó akár sajtokról, akár nyershúsokról. Ha nem lesz aki kiszolgálja őket, vagy nem a megszokott időkeretekben, valószínűleg sokan elfordulnak az áruházlánctól.

A pékáruknál pedig drasztikus változást jelent az, hogy nem helyben készülnének a termékek, hanem alvállalkozóktól, fagyasztott formában érkeznének az áruházakba.

Ott pedig csak kisütnék azokat, melyek egy részét az újonnan telepítendő automata gépek oldanák meg. Így a pékek jelentős része szintén tarthat állása elvesztésétől, a terv szerint a gépek mellé csak mutatóba maradna néhány ember áruházanként ezeken az osztályokon.

A híreket névtelenül kommentáló iparági szereplők szerint ez brutális lépés az áruházlánctól, amely az utóbbi időben elsősorban bezárásokkal és megszüntetéssel válaszolt akkor, ha egy áruház vagy egy részleg nem hozta az elvárt eredményeket.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója, súlyos pénzeket kell hogy megspóroljon a cégnek Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A források szerint, a Tesco vezetőségétől azt várják, hogy

belátható időn belül érjen el rekordösszegű, 1,5 milliárd fontos megtakarítást a kiadási oldalon (ez kb. 550 milliárd forint).

A hírek szerint erre Dave Lewisnak 2020-ig adtak határidőt a befektetők.

A tervezett átalakítások kapcsán többen biztosra veszik, hogy azok nagyjából egy éven belül maguk után vonják ezt a nagyarányú elbocsátást.

Nem a Tesco az egyetlen, amely e lépésre kényszerülhet a hagyományos brit láncok közül. Az Asda tavaly októberben 2500 fős leépítést hajtott végre a 2017-es 1000 fős után. A másik konkurens, a Morrison's, egy éve 1700 dolgozójától volt kénytelen megválni.