Venezuela elnöke 1,2 milliárd dollárnyi aranyat akart megszerezni

government Horizontal
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
Venezuela továbbra is a gazdasági csőd szélén táncol, ezért az ország vezetője, Nicolas Maduro mindent megtesz azért, hogy a külföldön elhelyezett aranytartalékokat mielőbb visszahozza a lati-amerikai országba. A Bloomberg információi szerint 1,2 milliárd dollárnyi aranyat szeretett volna kivenni a Bank of Englandből, ott viszont elutasították a kérelmet.
Vágólapra másolva!

Egy névtelen informátor elmondta a Bloombergnek, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonsági főtanácsadója, John Bolton és Michael Pompeo külügyminiszter arra kérte a briteket, hogy ne segítsenek Venezuelának és akadályozzák meg, hogy Maduro kormánya hozzáférjen a külföldön tárolt befektetéseihez.

Caracasban a múlt héten

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a jobboldali Juan Guaidó, aki az ellenzéki többségű parlament elnöke.

Azután nem sokkal Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy Washington Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Guidót és felszólítja a többi nyugati államot is, hogy tegyenek hasonlóképpen.

Maduro rezsime alatt Venezuela súlyos gazdasági válságba került, rendkívül rossz a helyzet az országban, a baloldali elnök azonban ennek ellenére sem hajlandó lemondani. Az Európai Unió is ultimátumot adott, ők is beállnak Guaido mögé, ha Venezuelában nem írnak ki sürgősen választásokat nyolc napon belül.

Nicolás Maduro Forrás: AFP/Federico Parra

Az amerikaiak közben megpróbálják Guaido felé tolni Venezuela külföldön tartott tartalékait, hogy jobb eséllyel induljon az elnöki posztért, a hadsereg viszont továbbra is Maduro mellett áll.

Összességében 8 milliárd dollárnyi aranya van Venezuelának külföldön, amelyből 1,2 milliárdot a briteknél helyeztek el.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy a többi venezuelai arany hol is található, azonban vélhetően Törökországban is tárolnak egy jelentős mennyiséget, hiszen Ankara is kiáll Maduro és kormánya mellett.