Felmosta a padlót a Teslával egy sivatagi ország

Dubai, United Arab Emirates - January 17, 2018: A field of solar photovoltaic panels that form part of the Mohammed bin Rashid Solar Park.
Vágólapra másolva!
Új rekordot tudhat magáénak mostantól a Közel-Kelet egyik országa, az Egyesült Arab Emirátusok - írja a Quartz. A világ legmagasabb épülete és a világ legnagyobb sivatagi víztározója mellett, itt működik a világ legnagyobb akkumulátora is. Igaz, ez afféle "virtuális telepet" jelent, de mégis csak csúcsteljesítmény az enerigatárolásban.
Vágólapra másolva!

"Virtuális akkumulátornak" nevezi az Egyesült Arab Emirátusok kormánya azt a hatalmas energiatároló rendszert, melyet nemrégiben adott át az ország energiaügyekért felelős minisztériuma Abu Dhabiban.

A nátrium-kén alalpú hatalmas akkumulátor-rendszer névleges kapacitása minegy 108 megawatt. A tíz különböző helyszínre telepített óriási elemek külön-külön is vezérelhetők, együttesen viszont olyanok, mint egy jókora akkumulátor.

A napelem-park, ami a telepeket tölti energiával Forrás: Shutterstock

A projekt azért is különleges, mert kapacitása többszöröse annak a lítium-ion technológiájú megoldásnak, melyet 2017-ben a Tesla vezére, Elon Musk, egy fogadás keretében építtetett meg cégével Ausztráliában az ottani több tízezer háztartás energiagondjainak megoldására.

Az Emirátusok számára - hasonlóan más, olajban gazdag közel-keleti országokhoz - különösen fontos, hogy tudatosan készüljön az olajkorszak vége utáni időszakra.

- mondja már néhány éve Mohammed bin Zajed sejk, Abu Dhabi koronahercege az ország energetikai irányváltása kapcsán.

Abu Dhabi a tervek szerint 2030-ig rekordösszeget, 160 milliárd dollárt fordít megújuló energiákat hasznosító beruházásokra. 2050-re azt szeretné elérni, hogy villamos energia szükségletének legalább 60 százaléka karbonmentes forrásokból álljon rendelkezésre.

Ezek a nagyságrendek világviszonylatban nem egyedüállóak, de a Közel-Keleten a legambíciózusabbnak számítanak.

A beruházás átadása kapcsán az is kiderült, hogy azért döntöttek a nátrium-kén alapú megoldás mellett, mert az ilyen rendszerek akár extrém magas (300 Celsius-fokot elérő) hőmérsékleten is használhatók. A lítium-ion technológiájú rendszerek jóval kisebb fizikai helyet igényelnek, ezért jók például elektromos autókba, de folyamatos léghűtésre van szükségük az üzemi hőmérséklet tartásához.

Napelem-park Abu Dhabi közelében Forrás: AFP/Karim Sahib

A telepeket egy japán vállalat, az NGK szállította.

S hogy mire elég az akkumulátor-rendszer?

A közlések szerint a napenergiából nyert energiát tároló rendszerek

akár 6 órán át is képesek biztosítani Abu Dhabi energiaellátását, ha hirtelen leállna a hálózat.

Ráadásul ezek a telepek hosszabb távon olcsóbbak, mint a lítium-ion megoldások. Az új telepítés egyúttal a gyártó saját korábbi, Japánban felépített rendszerének kapacitását is lekörözi.