A Star Wars és a Harry Potter tolt nagyot a Legón

népszerű márkák galéria, lego
--FILE--View of a Lego store in Shanghai, China, 2 November 2017. Lego A/S, Europe's biggest toymaker, said it won its first copyright court case in China. The China Shantou Intermediate People's Court has ruled that products under the name Bela, sold by two Chinese companies, infringed upon Lego's copyrights, the building block maker said in a statement Thursday. The ruling was made in September, but the appeal window only ended last month, Lego said. The Danish company, which has doubled in size over the past five years, is known for its aggressive use of courts to protects its multi-colored building blocks. In July, the Beijing Higher Court passed a ruling that recognizes the Lego logo and the name in Chinese as 'well-known' trademarks in China.
Vágólapra másolva!
A Harry Potter és a Star Wars játékok jelentősen megsegítették a Legót abban, hogy 2018-ban visszaálljon a növekedési pályára. Ezzel együtt a dán vállalat eladásai Kínában is erősek voltak, ahol a cég egyébként új üzleteket is tervez nyitni.
Vágólapra másolva!

Tavaly újra visszatért a növekedési pályára a Lego, miután 2017-ben egy évtized után először csökkentek a dán játékgyártó eladásai. A 2018-as pozitív fordulatban igen sokat segített a Star Wars és a Harry Potter játékok iránti erős kereslet, amit jól mutat, hogy

a tavalyi legjobb értékesítési számokat a Star Wars Millennium Falcon űrhajó Lego változata hozta.

Ezzel együtt a top 10-be négy különböző Harry Potter tematikájú játék is bekerült – írja a Reuters.

A vállalat szerdai közlése szerint a globális eladások 3 százalékkal erősödtek a tavalyi évben, míg a teljes bevétel 4 százalékkal, 36,4 milliárd dán koronára bővült, ami 5,5 milliárd dollárnak felel meg.

Visszatérő növekedés

A vállalat célkitűzése az volt, hogy stabilizálja az üzleti működését 2018-ban, de eközben sikerült visszatérni egy szerény növekedéshez, még az igen kemény környezet ellenére is – mondta Niels B. Christiansen, a vállalat vezetője. A társaság egyébként komoly versenyt folytat olyan nagy játékgyártókkal, mint a Mattel vagy a Hasbro. A Lego működési nyeresége tavaly 4 százalékkal 10,8 milliárd koronára emelkedett.

A Star Wars erősen megdobta a Lego eladásait Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Benjamin Beytekin

Szintén hozzájárult a sikerhez, hogy

a Lego lendületesen igyekszik lépést tartani a digitális világ fejleményeivel, vagyis megpróbálja összekapcsolni a fizikai játékait az újabb lehetőségekkel.

Ennek eredményeként a Lego az úgynevezett kiterjesztett valóság terepére is rálépett, amely ki is fizetődött 2018-ban – tette hozzá Christiansen.

Ázsiai terjeszkedés

Miközben a Lego eladásai minden kulcsfontosságú piacon erősödtek, különösen izmos volt a növekedés Kínában, ahol a vállalat kétszámjegyű bővülést könyvelhetett el.

Az Egyesült Államokban és Európában eközben visszatértek az egyszámjegyű növekedések.

Bár Kína még mindig csupán kevesebb mint 10 százalékát adja a teljes értékesítésnek, a játékgyártó azt tervezi, hogy ebben az évben a jelenlegi duplájára (140-re) bővíti a boltjainak számát a világ második legnagyobb gazdaságában.

További komoly terjeszkedéseket tervez a játékgyártó Forrás: AFP/Collection Christophel/DC/LEGO/Warner Bros. Pictures

Bár az online eladások továbbra is erősödnek a fizikai üzletek kárára, Christiansen kiemelte, a hagyományos boltok még mindig rendkívül fontosak az új piacokon, főleg abból a szempontból, hogy így a gyerekek megtapasztalhatják a Lego „varázslatos élményét" – emelte ki.

Emellett a Lego következő nagy állomása India lehet, ahol a vállalat saját boltot még nem üzemeltet, csupán más üzleteken keresztül értékesíti a termékeit. Ezen kívül a cég már elkezdett betörni a Közel-Keletre és Észak-Afrikába is. Christiansen azonban jelezte,

a következő nagy „kaland" a Lego számára India lesz.

A tervek szerint a következő három év során a társaság igen komoly beruházásokat tervez végrehajtani az országban.

Pozitív hatások

A fentiek mellett a Lego közleményéből kiderült, 2018-ban a vállalat "továbbra is tartotta magát a Bolygónak Tett Ígérethez, és azokhoz a törekvésekhez, hogy pozitív hatással legyen a társadalomra és arra a világra, amelyet a gyerekek megörökölnek majd."

Az év során a vállalat bemutatta az első, növényi alapú műanyagból készült elemeket, és

a cég ígéretet tett arra, hogy 2025-re 100 százalékban fenntartható csomagolást használ.

Emellett üzembe helyezte Dánia egyik legnagyobb tetőtéri naprendszerét is, amely az új, Billundban található Campus épület számára biztosítja energiaigényének 50 százalékát.