Tavaly is nőtt azok száma, akiket eltiltottak a cégügyektől

2019.03.13. 17:13

Tovább emelkedett az cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma, egy év alatt 13 ezer magánszeméllyel, így összességében már 54 406-an állnak eltiltás alatt.

A cégbíróság jogerősen megállapított, ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől.

A 2018-as eltiltások száma 13 ezer fölé szaladt, ami magasabb, mint a 2017-es érték, de nem lóg ki lényegesen a korábbi évek trendjéből.

A helyzet tehát lényegesen nem romlott, de úgy tűnik, a hazai üzleti etikán és a cégek likviditási helyzetén továbbra is lenne mit javítani.

Az eltiltások elviekben tisztító hatásúak, hiszen az eltiltott személyek 5 évre távol kell hogy maradjanak a cégvezetési, cégképviselői jogkörtől és egyes tulajdonosi szerepköröktől is.

Forrás: Opten
Az Opten várakozásai szerint 62 ezer környékén fog majd tetőzni a hazai cégügyektől eltiltott személyek száma - most 54 ezren vannakForrás: Shutterstock

Az eltiltások száma beállni látszik, ami két dolgot jelenthet.

Egyrészt, hogy az intézkedésnek nincs túlzott megelőző ereje, de jelentheti azt is, hogy a hazai cégjogi adminisztráció sávszélességén jelenleg ennyi esetszám fér át.2015 óta évi 12-13 ezer eltiltás történt, ami azt jelzi, hogy 2019 végére tetőzhet az eltiltottak száma 62 ezer körül. Az ezt követő időszakban már sok lesz a lejáró eltiltás is, ami kiegyensúlyozza az újonnan eltiltottak számát.

Forrás: Opten


A regionális bontásban az látszik, hogy Budapesten és Pest megyében tömegesek az eltiltások, de ez talán nem is olyan meglepő, hiszen ezeken a területeken a cégek száma is igen magas. Szintén magas az eltiltások száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Fejér és Hajdú-Bihar megyében.