Elindult a kereskedés a Nemzetközi Beruházási Bank értékpapírjaival

2019.03.27. 10:35

Megkezdődött a kereskedés a Nemzetközi Beruházási Bank értékpapírjaival a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A pénzintézet egy kötvényaukción keresztül mintegy 2,47 millió darab, intézményi befektetőket célzó forintalapú kötvényt értékesített, közel 25 milliárd forint összértékben - írja Origóhoz eljuttatott közleményében a BÉT.

Ma ünnepélyes csengetés keretében indította meg a kereskedést a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) a BÉT-en. A 2019. március 20-án lezajlott sikeres kötvényaukció során 24,7 milliárd forint összértékű, 3 éves futamidejű, 2022. márciusi lejáratú, évi 2 százalék fix kamatozással rendelkező kötvények találtak gazdára. Az aukción intézményi befektetők tehettek ajánlatot az egyenként 10.000 forint névértékű kötvényekre. 

A tranzakció révén a bécsi, a prágai és a bukaresti tőzsde után a Budapesti Értéktőzsdén is kereskedhetők a pénzintézet értékpapírjai.  

A tranzakció az OTP Bank és az UniCredit Bank közreműködésével valósult meg. A kötvényből befolyó összeget az NBB a tagországokban, beleértve Magyarországot is, futó hitelezési tevékenység finanszírozására, valamint hitelek refinanszírozására fordítja. 

Az 1970-ben alapított Nemzetközi Beruházási Banknak jelenleg 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa.  

A tagországokban lévő vállalatok finanszírozásával és infrastruktúrafejlesztésekkel foglalkozó bankot a Standard & Poor's hitelminősítő intézet a hónap első felében A- besorolásra minősítette fel.

A fotón balról jobbra: Végh Richárd – BÉT elnök-vezérigazgató; Jozef Kollar – az NBB első alelnöke, az igazgatóság tagja; Gion Gábor – államtitkár, Pénzügyminisztérium; Fábián Gergely – ügyvezető igazgató, Magyar Nemzeti Bank;Forrás: Kummer Janos

Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója a bevezetés kapcsán kiemelte: „Piacfejlesztési stratégiánkban kiemelten foglalkozunk a kötvényfinanszírozás elősegítésével, így örülünk, hogy rövid időn belül a Nemzetközi Beruházási Bank már a második külföldi kötvénykibocsátó a Budapesti Értéktőzsdén."

„A Nemzetközi Beruházási Bank, mint multilaterális fejlesztési bank, a helyi pénznemben történő kötvénykibocsátásai révén igyekszik sikeresen megvalósítani egyik kulcsfontosságú stratégiai célkitűzését, az adott tagállam, ezúttal Magyarország tőkepiaca fejlődésének előmozdítását." – mondta Jozef Kollar, első alelnök, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának tagja.

A BÉT nemzetközi kapcsolatainak utóbbi időben tapasztalható dinamikus építését jelzi az is, hogy legutóbb, decemberben a régióban egyedülálló módon, a Bank of China strukturált kötvényeit vezették be a Budapesti Értéktőzsdére, 2019. április 12-én pedig Budapesten rendezik meg a V4+1 Tőkepiaci Konferenciát a régió tőkepiacaiban, tőzsdéiben, illetve tőzsdén jegyzett vállalataiban rejlő lehetőségek megvitatása céljából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: