Milliárdos kárt okozó, szójakereskedő áfacsalókat fülelt le a NAV

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés
Kecskemét, 2014. július 30. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága munkatársai ellenőrzést tartanak Kecskemét határában, a Hetényegyházi pihenőben 2014. július 30-án. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az áfacsalással erősen fertőzött szójapiacon működtek azok a bűnszervezetek, amiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai országos akcióban kapcsoltak le a közelmúltban - írja Origóhoz eljuttatott közleményében a hatóság. Az elkövetői csoportok – köszönhetően a nyomozók felderítő munkájának – nem dolgozhattak sokáig, de még így is milliárdos kárt okoztak a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Mindhárom közelmúltban ártalmatlanított bűnszervezet cégláncolatokon keresztül tüntette el az EU-ból beszerzett szója belföldi eladása után fizetendő áfát, sőt, egyikük tevékenységi körét kiterjesztette a bűnszövetkezetek másik gyakori célszektorára, a használtgépjármű-kereskedelemre is.

A NAV nyomozói azonban figyelemmel kísérték az elkövetők tevékenységét, így hamar sikerült feltérképezni működésüket és beazonosítani vezetőiket és érintett cégeiket.

A három bűnözői csoport az ország szójapiacának számottevő részét lefedte illegális eredetű „áfamentes" termékekkel, a 27 százalékos árelőnnyel pedig a szektor tisztességes cégei képtelenek felvenni a versenyt.

A költségvetést ért kár – csak e három bűnszövetkezet működésével összefüggésben –

meghaladta az egymilliárd forintot, a takarmány- és malomipart sújtó negatív árverseny azonban további károkat okozhat a gazdaságnak.


A bűnszervezetek megbénítására szervezett országos akciókban részt vevő, kétszáznál is több pénzügyi nyomozó, járőr, valamint adóellenőr és IT szakember hetvenhét helyszínen végzett házkutatást, tizenhárom gyanúsítottat hallgattak ki.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Dycj

A pénzügyi nyomozóknak az egyik gyanúsított szökési kísérletét is sikerült megakadályozniuk.

A helyszíni eljárásokban több mint 300 millió forint értékben készpénzt, gépjárműveket, ingatlanokat, luxuscikkeket valamint összesen 300 tonna szója- és repcedara vételárának követelését sikerült zár alá venni.

Így nemcsak az okozott kár nagy része térül meg, hanem az elkövetők által felhalmozott vagyon sem forgatható vissza újabb bűncselekmények finanszírozására.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai három bűnözői csoportot számoltak fel (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Marjai János

Az ország valamennyi bűnügyi igazgatóságának bevonásával végrehajtott akció sikere azt is bizonyítja, hogy a pénzügyi nyomozók által monitorozott szektorokban egyre nehezebb csalóként észrevétlennek maradni, a piacok fokozatos tisztulása pedig a tisztességes cégeket hozza helyzetbe.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozva, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt az elkövetők akár 20 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatnak.