Ennek az embernek van a legtöbb aktív hitelkártyája a világon

Magyarországon kétszázezer nőt éppen most ér fizikai erőszak a kapcsolatában család internetes vásárlás hitelkártya
Vágólapra másolva!
A legtöbb aktív hitelkártyával rendelkező Guinness rekordot Walter Cavanagh őrzi, akinek 1497 hitelkártyája van. Az amerikai pénzügyi tanácsadó is azonban csak egy hitelkártyát használ közülük.
Vágólapra másolva!

Ha élére állítva egymásra tennénk a Guinness rekorder Walter Cavanagh összes aktív hitelkártyáját, az egy 127 méteres tornyot eredményezne. Ilyen magasságban már csak ipari méretű gyárkémények, illetve rádió-, és tévéadó tornyok vannak Magyarországon.

Walter Cavanagh azonban nincs eladósodva: az összes hitelkártyája közül csak egyetlenegyet használ és annak költéseit is minden hónapban pontosan visszafizeti.

Magyarországon a hitelkártya láz nem terjedt el annyira, mint a hitelkártya piac legvirágzóbb és legősibb országában, az Egyesült Államokban, ahol átlagosan 3,1 hitelkártyája van a felnőtteknek (2017-es adat, Experian). Általában azonban 1-2 hitelkártya elegendő a legtöbb ember számára.

Hazai hitelkártya stratégiák

Magyarországon nem lehetne egyszerre 1497 hitelkártyája valakinek, hiszen csak néhány tíz fajta ilyen banki termék van Magyarországon, továbbá nincs annyi bank sem, hogy egymás tudta nélkül igényelhessen ilyet az ügyfél.

Ezen túl azonban erre már csak azért sincs mód, mert Magyarországon

minden sikeresen igényelt hitelkártyáról ma már bejegyzés készül a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), amelyet a bankok ellenőriznek minden újabb hitel(kártya) igénylés előtt.

Márpedig a hitelkártyák teljes keretének legalább 5 százalékát még akkor is beleszámítja a bank a fennálló hiteltörlesztésekbe, ha azon nincs is tartozás, és mivel bármilyen új hitel törlesztőrészlete a meglévő hitelekével együtt is csak a nettó jövedelem meghatározott százalékáig terhelhető, ezért

akár már néhány darab aktív hitelkártya után is elfogyhat a hiteligénylő hitelképessége.

Sőt, a hitelkártyák megléte - még akkor is, ha azokon nincs tartozás - beleszól az egyéb hitelek, így a lakáshitelek igénylésébe is, akadályozhatja, illetve korlátozhatja azt.

Ha valaki hitelkártyával rendelkezik, alapvetően két stratégia érdekében teheti.

Egyrészt egyfajta biztonsági anyagi tartalékként őrzi és nem költ róla.

Azonban szükség esetén azonnal lehet vele vásárolni vagy készpénzt felvenni, sőt több banknál még átutalni is, ha megszorul az ember. Ezért általában egy csekély havidíjat és/vagy éves díjat is fizetni kell, de az utóbbi években az a trend alakult ki, hogy a hitelkártya éves díja olcsóbb, mint a folyószámlákhoz kapcsolt dombornyomású társaiké.

Egy másik stratégia lehet, amikor a kártybirtokos csak a hitelkártyáját használja, csak vásárlásra (készpénzfelvételre, átutalásra nem), és minden költését a határidőre visszafizeti minden hónapban.

Ebben az esetben ugyanis nincs hitelkamat a költések után, tehát a kártyabirtokos ingyen használta a hitelkeretét, azaz a bank pénzét. Túl azon, hogy ezzel meghitelezhetők olyan kiadások is, melyekre majd csak a következő havi jövedelem lesz a fedezet, a hitelkártyák jelentős részével

még keresni is lehet, hiszen egyes vagy minden vásárlásból jellemzően 1-3 százalékot visszatérít a kártyabirtokosnak, azaz kevesebbet fizet a termékekért, mint azok ára,

figyelembe véve, hogy maga a vásárlási művelet is a legtöbb banknál ingyenes. Sőt, több banknál még arra is van mód, hogy a hitelkártya számlánkra csoportos beszedést tegyünk, amivel ugyancsak lehet 1 százalékot spórolni. A nagyobb rezsiköltségek önmagukban is megtermelhetik a hitelkártya költségeit, így a vásárlások utáni visszatérítés már csak plusz ajándékpénz.

A hitelkártya internetes vásárlásra is alkalmas - okos használatával még kereshetünk is pénzt Forrás: Thinkstock

Végül létezik egy harmadik stratégia, amit viszont ne...

Létezik még egy hitelkártya stratégia, amelyet viszont semmiképpen sem ajánlunk. Ez pedig az, hogy

a kártyabirtokos hitelkártyával finanszírozza a kiadásait.

Ebben az esetben ugyanis a piac legmagasabb szintű kamatát kell fizetnie a hitelkártyáknál, jellemzően évi 30-36 százalékos hitelkamattal, amit a bankok sosem így reklámoznak, hanem havi 2,5-3 százalékos kamattal, hogy kevesebbnek tűnjön. Az ilyen ügyfelek könnyen hitelcsapdába eshetnek, ezért számukra mindenképpen az javasolható, hogy váltsák ki hitelkártyájukat személyi kölcsönre, esetleg olcsó, forint alapú jelzáloghitelre, melynek sokkal olcsóbbak a kamatai, így a tartozást is belátható időn belül vissza lehet fizetni.

Cikkünkben a Guinness rekord forrásanyaga a Thebalance.com írása.