Nőtt a külkereskedelem többlete februárban

2019.04.08. 10:24

Februárban az export euróban számított értéke 6,9, az importé 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi termékforgalom többlete 49 millió euróval meghaladta a tavaly februárit, és 891 millió euróra nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az export éves növekedési üteme tavaly júliusban volt utoljára nagyobb, az import viszont lefékeződött a január havi 9,7 százalékosról. Az aktívum tavaly júniusban volt utoljára magasabb az idén februárinál, a tavaly februári pedig a múlt évben a második legmagasabb volt a júniusi mögött.

Az év első két hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az euróban számolt export és 8,4 százalékkal az import, a tavalyi egész éves 4,2 százalékos, illetve 7,3 százalékos emelkedés után. A kéthavi exporttöbblet 1,283 milliárd euró volt, 166 millió euróval kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában.

A kifejezetten romló európai és nemzetközi konjunktúra ellenére az export élénkülése a Takarékbank elemzői szerint a jobb kapacitáskihasználtságot, valamint új kapacitások üzembe helyezését tükrözi.
Idén már csak kisebb visszaesést várnak a külkereskedelmi többletben, egyrészt a bázishatások miatt némileg lassuló belső kereslet, másrészt új exportkapacitások üzembe helyezése miatt, az utóbbi így részben ellensúlyozhatja a markánsan romló európai növekedési kilátásokat.

Kamion, teherautó, fuvarozás, fuvarozó cégek, áruszállítás, adóemelésekForrás: MTI/Füzesi Ferenc

A cserearányok romlása szintén megállhat, így idén kismértékben, 5,2 milliárd euróra csökkenhet a külkereskedelmi többlet. A következő években azonban újra emelkedhet ez a mutató, 2021-től az új Mercedes-gyár tervezett üzembe helyezése miatt akár erőteljesebben is. A tartósan magas külkereskedelmi többletnek köszönhetően a folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség is tartósan többletet mutathat, ami hozzájárul a külső adósságok és így a külső sérülékenység meredek csökkenéséhez. Ezek a folyamatok pedig a forintnak tartós támaszt adnak, így az év végére, valamint jövőre a forint erősödésére számítunk.