Autópálya épül két magyar nagyváros között

2019.04.10. 12:03

A kormány által elfogadott közlekedési stratégia szerint minden gyorsforgalmi útnak el kell érnie a határig, a megyei jogú városokat gyorsforgalmi úthálózattal kell összekötni, és el kell érni, hogy lehetőleg 30 percen belül mindenki (bárhol lakik is az országban) el tudjon érni egy gyorsforgalmi utat – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Kossuth Rádióban. Kiemelte, hogy megépül a Debrecent és Békéscsabát összekötő autópálya.

A miniszter a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában kiemelte, hogy

a teljes program költsége 3200 milliárd forint, amelynek jelentős részét (1800 milliárd forintot) a magyar költségvetés biztosítja. A fejlesztés jelentős része a következő években elkészül, 2022-24-ben már csak kisebb szakaszok épülnek.
A magyarországi gyorsforgalmi úthálózat mintegy 1300 kilométer hosszú, ezt a fejlesztési összegből 2400-2500 kilométeresre tudják bővíteni. Kétszer egysávos gyorsforgalmi utak és elkerülő szakaszok is épülnek.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Befejezik például a 8-as utat, és megépül a Debrecent és Békéscsabát összekötő autópálya.Palkovics László arról is beszélt, hogy a Balatonszentgyörgyöt Zalaegerszeggel összekötő M76-os már minden szempontból automatizált lesz, az önvezető autókhoz kapcsolódó (például az autók kommunikációját szolgáló) elemekkel látják el.