Új antibiotikumokat lehet kifejleszteni a halakból

Akvárium, tengeri élővilág, halak, Pécs Zoo
Muzsika mellett ismerkedhetnek meg a tengeri élővilággal
Vágólapra másolva!
Az antibiotikum-rezisztencia olyan potenciális veszélyt jelent, hogy a szakértők figyelmeztetnek arra, olyan helyzetet érhetünk el, melyben a mindennapi fertőzések is lehetnek életveszélyesek. Az NHS (a brit országos egészségügyi szolgálat) célja, hogy 2024-ig 15 százalékkal csökkentsék az antibiotikum-felhasználást, annak veszélyei miatt.
Vágólapra másolva!

A kutatók most új antibiotikumokat találtak

a halnyálka rétegeiben, amelyek a fiatal halak külső testfelületét borítja.

A nyálka maga is megvédi a halakat a káros baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól.

Az Amerikai Kémiai Társaság tavaszi országos találkozóján, Orlandóban, Floridában bemutatott kutatásban a dél-kaliforniai partvonalon 17 kifogott halfajta esetében 47 különböző baktériumtörzset találtak a halnyálkákban. Az általuk előállított anyagokat összegyűjtötték, és tesztelték az antimikrobiális képességeiket.

A tudósok most újfajta antibiotikumok előállításával kísérleteznek – a halnyálka lehet egy ilyen forrás, melynél már értek is el sikereket, de a kutatás még nagyon kezdetleges fázisban van Forrás: Pécs Zoo

A csapat azt mondja, hogy számos haltörzs olyan vegyi keveréket termelt, amelyek képesek voltak kezelni a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust vagy más néven az MRSA-t, és kisebb arányban képesek kezelni az E coli-t is.

Néhány esetben a problémás Candida albicans gomba, sőt még a vastagbélrák sejtjei ellen is hatékonynak bizonyultak.

A kutatók most azon vannak, hogy kiválasszák, hogy ezeknek a vegyi keverékeknek mely anyagai mögött vannak az antimikrobiális hatások.

Cikkünk a Theguardian.com írása alapján készült.