A kutatók most új antibiotikumokat találtak
a halnyálka rétegeiben, amelyek a fiatal halak külső testfelületét borítja.
A nyálka maga is megvédi a halakat a káros baktériumoktól, gombáktól és vírusoktól.
Az Amerikai Kémiai Társaság tavaszi országos találkozóján, Orlandóban, Floridában bemutatott kutatásban a dél-kaliforniai partvonalon 17 kifogott halfajta esetében 47 különböző baktériumtörzset találtak a halnyálkákban. Az általuk előállított anyagokat összegyűjtötték, és tesztelték az antimikrobiális képességeiket.
A csapat azt mondja, hogy számos haltörzs olyan vegyi keveréket termelt, amelyek képesek voltak kezelni a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureust vagy más néven az MRSA-t, és kisebb arányban képesek kezelni az E coli-t is.
Néhány esetben a problémás Candida albicans gomba, sőt még a vastagbélrák sejtjei ellen is hatékonynak bizonyultak.
A kutatók most azon vannak, hogy kiválasszák, hogy ezeknek a vegyi keverékeknek mely anyagai mögött vannak az antimikrobiális hatások.
Cikkünk a Theguardian.com írása alapján készült.