Ahogy a világ összvagyona egyre nő, a magánszemélyek vagyongyarapodása is igen erőteljes – főként a leggazdagabbak körében. Mindazonáltal vannak olyan országok, amelyek kiemelkednek a sorból az egy főre eső vagyon tekintetében. Egy friss kutatás pedig most rangsorolta is ezeket az államokat.

A világ magánkézben lévő összvagyona tavaly év végén elérte a 204 ezer milliárd dollárt a New World Wealth jelentése szerint. Ráadásul a bővülés nem is fog megállni a közeljövőben, aminek eredményeként a teljes vagyon 2028-ra további 43 százalékkal, 291 ezer milliárdra fokozódhat.

Vannak azonban olyan országok, melyek az egy főre eső vagyon tekintetében kiemelkednek a többiek közül. Ennek számos különleges oka lehet, beleértve például a nagyon alacsony lakosságszámot vagy a kiugróan kedvező adórendszert, valamint a magas ingatlanárakat. A jelentés most rangsorolta is a világ leggazdagabb országait az egy főre jutó összvagyon tekintetében.

Monaco

A Franciaország és a Földközi-tenger között elhelyezkedő törpeállam nemcsak arról híres, hogy a világ egyik legkisebb országa, de arról is, hogy számos rendkívül gazdag magánszemélynek ad otthont. A városállamnak mindössze 40 000 lakosa van, de az egy főre eső összvagyona 2,1 millió dollár.

A szupergazdagok imádják MonacótForrás: AFP/Valery Hache

Nem meglepő, hogy Monaco került a lista élére, hiszen

az összlakossághoz mérten kiugróan sok, 2700 dollármilliomos él a városállamban. Monaco előnyét alaposan megtámogatja, hogy a hercegségben nincs jövedelemadó, ami komoly vonzerőt jelent a szupergazdagok számára. Nem mellékesen pedig a törpeállam Európa egyik offshore központja is.

Liechtenstein

Monaco után az ezüstérmet szintén egy rendkívül kis ország, Liechtenstein szerezte meg, 786 ezer dolláros egy főre eső összvagyonnal.

Az Alpok szívében, Ausztria és Svájc között elterülő törpeállam kevesebb mint 40 ezer lakossal bír, azonban ennél izgalmasabb, hogy mindössze 12,5 százalékos a vállalati nyereségadó kulcsa, az általános forgalmi adó pedig csupán 8 százalékos.

Svájc

Az alpesi országok elég jól teljesítenek, tekintve hogy a bronzérmet a Liechtensteinnel határos Svájc szerezte meg 315 ezer dolláros egy főre eső vagyonnal – nagyjából 8 millió lakos mellé.

Svájc történelmi távlatban is a gazdagok egyik legkedveltebb helyeForrás: Cultura Creative/Gu

Svájc történelmi távlatban is legendás adóparadicsomnak számít a cégek számára, köszönhetően például az igen alacsony vállalati adókulcsnak. Emellett a bankrendszeréről híres államban majdnem egykulcsos a jövedelemadó, illetve Svájc nem adóztatja meg a tőkejövedelmeket, melyek csak tovább növelik az ország népszerűségét.

A Tax Foundation tavalyi felmérése alapján Svájc 2018-ban a hatodik legversenyképesebb adórendszerrel bírt a világon.

Luxemburg

A negyedik helyre szintén egy európai törpeország, Luxemburg futott be. A nagyhercegségben nagyjából 600 ezren élnek, azonban az egy főre eső összvagyon tavaly elérte a 300 ezer dollárt.

A Belgium, Franciaország és Németország között elterülő ország egyébként a kutatás szerint a világ 23. legkedvezőbb államának számít az üzleti tevékenységek szempontjából. A Tax Foundation emellett a 4. helyre tette az országot a nemzetközi adó-versenyképességi listán.

Ausztrália

A látványosan kis országok mellé egy jóval nagyobb területű ország is felkerült a top5-ös listára. Ausztrália ugyanis

a több mint 23 millió fős összlakosságával 244 ezer dolláros egy főre eső vagyonnal rendelkezik.

A szigetország esetében szintén az igen kedvező adórendszer áll a háttérben, amit az is alátámaszt, hogy a Tax Foundation listáján Ausztrália a 8. leginkább üzletbarát adókörnyezettel bír az egész világon.

A fentiek mellett a top10-be befért még (sorrendben) Norvégia (198 ezer dollár/fő), az Egyesült Államok (186 ezer dollár/fő), Szingapúr (177 ezer dollár/fő), Hongkong (169 ezer dollár/fő), valamint Kanada (163 ezer dollár/fő).