A cukros italok értékesítése 38 százalékkal esett vissza, mióta 2017-ben a városban is bevezették az adót rájuk – olvasható egy most megjelent tanulmányban.

A város 1,5 cent adót vetett ki minden uncia (egy uncia 28 grammnak felel meg) cukorra az üdítőitalokban 2017 január elsejétől, követve ezzel a kaliforniai Berkley példáját.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A törvény támogatói szerint ez

segíthet az elhízás, a cukorbetegség és további számos táplálkozással kapcsolatos megbetegedés megelőzésében, ugyanakkor a kritikusok szerint az államnak nem kell beleszólnia abba, hogy mit fogyasztanak a polgárai.

Sok philadelphiai úgy kerüli el az adót, hogy inkább a városon kívül veszi meg az üdítőket" – nyilatkozta William Dermody, az American Beverage Association szóvivője a CNBC-nek.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A városhatáron belüli italok értékesítése 51 százalékkal csökkent, ugyanakkor a város határán túl nőtt az értékesítés, ám ez összevetve így is 38 százalékkal kevesebb üdítőital-értékesítést eredményezett – állítják a Pennsylvania Egyetem szakemberei. Azonban a kutatók ezzel együtt nem tanulmányozták az emberek tényleges fogyasztási szokásait, és nem vizsgálták a kivetett adó révén elért egészségügyi eredményeket.