Meg fog lepődni, melyik Ázsia leggyengébb devizája

Legdrágább városok EIU
7. Szöul
Vágólapra másolva!
Megállíthatlannak látszik a világ legfejlettebb gazdaságai közé tartozó Dél-Korea nemzeti devizájának, a dél-koreai wonnak a zuhanása az amerikai dollárhoz képest - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A pénzpiacokon Ázsia legrosszabbul teljesítő devizája a won, miután kisebb megszakításokkal ugyan, de folyamatos gyengülést mutat a dollárhoz képest, immár 10 éve. A dél-koreai pénzügyminisztérium jelentése szerint a múlt hónapban ismét 2 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben, miután még mindig eladási hullám alatt van az ország nemzeti devizája.

Szöul, Dél-Korea fővárosa Forrás: AFP/hemis.fr/GUIZIOU Franck / hemis.fr/Guiziou Franck / Hemis.Fr

A legutóbbi csökkenéssel viszont árfolyama átlépte a lélektaninak számító 1200 won/1 dollár határt. Elemzők szerint ez az a szint, amikor valószínűleg elkerülhetetlenné válik az állami beavatkozás, hogy végre megtörjön az évtizedes csökkenési hullám. "Most mindenki az 1200-as határt figyeli" - mondja a KB Bank egyik közgazdásza, utalva arra, hogy a piacok megnyugtatásához az eddigi kormányzati retorikán túl az kellene, hogy az árfolyam visszakapaszkodjon erre a szintre.

Mi vezetett a won látványos értékvesztéséhez?

Az idei év eddigi vesszőfutását az elemzők annak tulajdonítják, hogy az ország egyik legfontosabb exporttermékeinek számító chipek és félvezetők kivitele látványosan visszaesett, májusban pedig már lényegében majdnem leállt.

Elemzők megemlítik azt is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmérgesedése tovább rontja a koreai kilátásokat. Mindezek mellé még a három éves államkötvények kamata is rendkívül alacsony, még a jegybanki irányadó 1,75 százalékos alapkamat szintjét sem éri el.

A koreai pénzügyi irányítás egyre élesebb kommentárokat tesz közzé a fejlemények kapcsán. Legutóbb úgy fogalmaztak, "közelről figyelik a devizapiaci fejleményeket", amivel nyilvánvalóan arra utaltak, kénytelenek lesznek beavatkozni, ha a folyamatok nem vesznek a mostaninál kedvezőbb irányokat. A pénzügyminisztériun egyik magas rangú tisztviselője azt is elárulta, valószínűleg az állam egy-egy kereskedési nap meghatározott időpontjában jelentős felvásárlásokat végez, hogy ezzel próbálja ellensúlyozni a won kínálati piacát. Úgy tűnik egyébként, a piaci szereplők egyre inkább várják is az állami bevatkozást, hogy végre megszakadjon a won látványos értékvesztése.