Dollármilliók, 46 fagylaltos autó, bírságok: a Leolvadás-művelet mérlege

ice cream truck, new york
United States, New York, Manhattan, Greenwich Village, Washington Square North, traveling ice cream vendor
Vágólapra másolva!
Nem mindennapi közlekedési szabálysértés-sorozatnak vetett véget New York városa azzal, hogy lefoglalta az ügyben érintett, 46 fagylaltos autót. Közel egy évtizede folyt a macska-egér harc, amit most végül egyenesen a város polgármesteri hivatala zárt le.
Vágólapra másolva!

Megelégelte New York város vezetése, hogy közel egy évtizede pimaszkodik az önkormányzattal és a közlekedési szabályokkal számos fagylaltárus autó, illetve azok üzemeltetői. Egy összehangolt akció, az „Operation Meltdown” (kb. Leolvadás-művelet) keretében 46 érintett gépjárművet foglaltak le, miután üzemben tartóikat hiába szólították fel éveken át a közlekedési szabályok betartására, vagy épp róttak ki rájuk bírságokat azok megszegése miatt.

A fagylaltoskocsik bűnlajstroma valóban elképesztő.

2009 és 2017 között a 46 autó üzemeltetőinek sikerült összesen 22 ezer bírságot, illetve idézést begyűjtenie közlekedési szabálysértésért,

összesen 4,5 millió dollár (kb. 1,3 milliárd forint) értékben.

S ha még ez nem lenne elég, a járművek mögött álló cégstruktúrát minden bizonnyal szándékosan bogozták össze. A bírsággal érintett vállalkozásokból egyszerűen átszervezték az adott járműveket más társaságokba, ott a munkavégzés eszközéül regisztrálva azokat. Így jó ideig elkerülték a behajtást, hiszen mire a város elindította volna az eljárást a be nem fizetett bírságok miatt, addigra a büntetéssel sújtott cégnek híre-hamva sem volt.

A műveletben lefoglalt 46 jégkrém-, illetve fagylaltárus autó közel egy évtizede, folyamatosan megsértette a közlekedési szabályokat

– tette közzé a város polgármestere, Bill de Blasio a nem mindennapi akció okát.

Fagylaltosautó Manhattanben Forrás: AFP/hemis.fr/Maisant Ludovic

Kiderült az is, hogy az autók gyakran parkoltak tilosban, például tűzcsapoknál, ami veszély esetén akadályozta volna a tűzoltók munkáját. Gyakran kapták őket azon, hogy átviharzanak a tilos jelzéseken, de arra is sok példa volt, hogy gyalogátkelőhelyeket foglaltak el.

A város egyik tanácsosa azt tette hozzá: tudják, hogy a fagylaltok mágnesként vonzzák a gyerekeket. A fagyiskocsiknak épp azért kellett volna szigorúan betartani a közlekedési szabályokat, hogy ne veszélyeztessék őket azok megszegésével.

A város azt is közölte, szerződést kötöttek egy ügyvédi irodával, amely átveszi valamennyi, 10 ezer dollárt elérő tartozás ügyét, és a behajtás érdekében megkezdi a szükséges eljárásokat.

„Egy New York-i sem állhat a törvény felett. Különösen olyanok nem, akik semmibe veszik a közlekedési szabályokat, és gyalogosokat, bicikliseket, más autósokat veszélyeztetnek” – szögezte le a polgármester.