Brutálisan drágult az alma Kínában

2019.06.13. 14:32

Az alma ára Kínában mintegy 30 százalékkal emelkedett az utóbbi időben, ezért az emberek jóval kevesebbet vásárolnak a Dada-JD Daojia kínai élelmiszerszállító cég adatai szerint.

És ez csak egy tétel a számos élelmiszer közül, amelynek hirtelen megugrott az ára az ázsiai országban, és ebből kifolyólag érdemes figyelni a fogyasztói hangulatra, hiszen Kínában most nagy hangsúlyt fektetnek az erőteljes belső fogyasztás fenntartására, hogy ezzel a gazdasági növekedést szinten tudják tartani – írja a CNBC.

IllusztrációForrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

A most közzétett kormányzati adatok azt mutatják, hogy

Kínában 2,7 százalékkal nőtt az infláció május– ez az elmúlt egy év legmagasabb értéke –, amit a sertéshús 18,2 százalékos, valamint a gyümölcsárak 26,7 százalékos emelkedése eredményezett.

Az afrikai sertéspestis miatt milliónyi állatot küldtek kényszervágásra, és a szokatlanul rossz időjárás megviselte a gyümölcstermesztést. Ennek eredményeként idén a kínai almatermés várhatóan 25 százalékkal, 31 millió tonnára csökken, ami a legalacsonyabb mennyiség az elmúlt kilenc évben, továbbá ez is egyik oka annak, hogy az idei lesz várhatóan az utóbbi nyolc év legrosszabb almatermése a világon.

IllusztrációForrás: AFP/NurPhoto/Kabli Yawar

A Dada-JD Daojia adatai szerint, míg áprilisban fél kilogramm alma ára 11,81 jüan (487 forint) volt, addig ugyanez a mennyiség június elején már 15,19 jüanba (627 forint) került. Emiatt az almavásárlás 5,7 százalékkal csökkent a fogyasztók körében az előző év azonos időszakához képest.
Kína az Egyesült Államok után a legnagyobb almatermelő ország.

Az USA-ból Kínából érkező almát ugyanakkor 50 százalékos vámtarifa sújtja, a hiányzó gyümölcs mennyiséget várhatóan Új-Zélandról és az Európai Unióból biztosítják majd a kínaiak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK