Magyar Nemzet: Rövidebb vasárnapi nyitvatartás jöhet, önszervezéssel

bolt, végleges bezárás
Vágólapra másolva!
Egységes üzletpolitikai döntéssel rövidíthetik vasárnapi nyitva tartásukat az üzletek, amennyiben a vásárlók elfogadják a változást – értesült a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Két, de akár hat órával is rövidülhet a boltok vasárnapi nyitva tartása, amennyiben a lakosság kedvezően reagál a felvetésre.

A kiskereskedelmi áruházláncok szerint ugyanis problémás az egész napos nyitva tartás, miközben küzdenek a munkaerőhiánnyal.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél (KDFSZ) egy piacvezető vállalat már jelezte, hogy érdemes lenne felmérni a dolgozók körében a rövidebb vasárnapi munkavégzés lehetőségét. Bár sem a kormány, sem a vásárlók nem támogatják a teljes vasárnapi zárva tartást, azonban érdemes fontolóra venni a vasárnapi rövidebb nyitva tartást, amit a piaci szereplők önszabályozó módon vezetnének be.

Reggel 6 órától akár este 10 óráig is nyitva tartanak most az üzletek vasárnaponként,

ez sok esetben veszteséget szül, azonban sok kereskedő nem engedheti meg magának a zárva tartást, amennyiben a konkurencia fogadja a vásárlókat.

A rövidített vasárnapi nyitva tartásnak köszönhetően gazdaságosabb munkaszervezésre lenne lehetőség, a vásárlók kiszolgálása színvonalasabbá válhatna, miközben az áruház a családos munkakeresők körében is vonzóbbá válhat.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke szerint a változást leginkább a bevásárlóközpontok elleneznék, ugyanakkor ésszerű kompromisszumnak tartja, ha az este tíz óra helyett akár 8 vagy délután 4 órakor bezárnának az üzletek.