Leállnak az írek a nercbunda alapanyag nagyüzemi gyártásával

nyérc
A Nemzetközi Szőrmeszövetség csalódottságának adott hangot
Vágólapra másolva!
Írországban több jelentés szerint is arra készülnek, hogy felszámolják a nyércfarmokat. Ez egyben egy hatalmas fordulat a kormány álláspontjában, hiszen sokáig kiálltak a farmok mellett.
Vágólapra másolva!

Jelenleg három nagy nyércfarm üzemel Írországban: egy Donegal-ban, Kerry-ben és Laois-ban. Itt összesen 200 ezer nyércet tartanak kicsi vaskalickákban, amelyeket 6 hónapos korukban elgázosítanak, megnyúznak, majd szőrméjüket eladják.

Februárban a mezőgazdasági miniszter Michael Creed még arról beszélt, hogy a kormány nem tervezi ezeknek a farmoknak a felszámolását, azzal érvelve, hogy nem szüntethetnek meg csak úgy egy szabályozott és gyakran ellenőrzött iparágat, amely nagyjából 100 ember számára biztosít megélhetést.

illusztráció Forrás: YouTube

A közvélemény és több politikus is régóta támadja az állatokat gyakran nagyon rossz körülmények között tartó nyércfarmokat. Erre a nyomásra úgy tűnik mostanra Creed is beadta a derekát, hiszen saját törvénymódosítást tervez benyújtani, amely felszámolná ezeket a farmokat.

Ráadásul már 14 európai országban betiltották ezt a tevékenységet, Írországban pedig egy friss tanulmány szerint a lakosság 80 százaléka támogatja a nyércfarmok bezárását.

Angliában és Wales-ben már 2000-ben, Skóciában és Észak-Írországban pedig 2002-ben tiltották be a nyércfarmokat.