Januártól a 20 ezer forint alatti sárga csekkes fizetés is illetékmentes lesz. Mindez azért különös, mert a szolgáltatásért nem a lakosság, hanem a kibocsátó cégek fizetnek a Magyar Postának – írja a Világgazdaság. Ennek látszólag nincs lakossági hatása, ugyanakkor a sárga csekkes befizetés – a látszat ellenére – eddig sem volt ingyenes.

Bár az elektronikus fizetés térnyerése töretlen, ami miatt a hagyományos készpénzátutalási fizetés folyamatosan piacot veszít, mégis az a helyzet, hogy a sárga csekkes, hivatalos nevén postai átutalási megbízásos fizetésekre nem vonatkozott a januárban életbe lépett változás. Eszerint a lakossági átutalások 20 ezer forintig mentesülnek a tranzakciós illeték megfizetése alól. A jövő évi adótörvények keretében viszont úgy módosítanák a jogszabályt, hogy a sárga csekkes átutalások után azok rendszeren belüli indítója, a Posta Elszámoló Központ is mentesül 20 ezer forintos értékhatárig a 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése alól. Az illeték ott is a 20 ezer forint feletti részre vonatkozik majd, és az egy tranzakcióra jutó maximális illetékösszeg 6 ezer forint lehet.

IllusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

Az illeték alapjának és mértékének változása a kormány által megkezdett tehercsökkentés következő lépése, amely biztosítja az érintett fizetési műveletekre vonatkozó illetékterhek fokozatos kiegyenlítését – közölte a lappal a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea sajtóosztálya. A módosítás eredményeként a postai készpénzbefizetésekből eredő átutalásoknál a tranzakciós illeték terén a pénzforgalmi szolgáltatókkal azonos szabályozást vezetnek be.

A sárga csekkek esetében a tranzakciós illeték lakossági átutalásokhoz hasonló csökkentése azonban kérdéseket vet fel. Igaz, hogy a csekkek befizetői döntően lakossági ügyfelek, ám a csekkek kibocsátói közmű- és egyéb szolgáltatók, ők azok, akik fizetnek a Magyar Postának a szolgáltatásért.

Ezért tűnhet úgy, hogy a sárga csekkes fizetés a lakosságnak ingyenes, noha ez valójában nincs, vagy nem feltétlenül van így– ezt a Magyar Posta a Világgazdaságnak megküldött válasza is hangsúlyozza.

A szolgáltatók a sárga csekk költségét jogszerűen átháríthatják a fogyasztókra a felszámított szolgáltatás díjában.