Tablettel irányítható önvezető traktort mutatnak be

Képünk csak illusztráció, nem ez a traktor volt a tettes.
Vágólapra másolva!
Az önvezető járművet az egyesült államokbeli Case IH nevű cég tervezte és gyártja. A cég szerint jelentős termelési előnyökkel jár az önvezető gépezet a világ mezőgazdasága számára, traktoros nélküli üzemeltetéssel, távoli felügyelettel.
Vágólapra másolva!

A traktor olyan technológiákkal van felszerelve, amelyek alkalmassá teszik a távfelügyeletre és a távoli vezérlésre egy számítógépen vagy táblagépen keresztül.

Ez azt is jelenti, hogy a traktor a mezőn teljesen önállóan tud dolgozni, még a traktoros helyszíni jelenlétére sincs szükség.

Ezért a tervezők nem is terveztek rá traktorosfülkét.

Ha a gép bármilyen okból automatikusan megáll, a traktor távoli vezérlését végző személy kap egy figyelmeztetést és a gép mindaddig nem indul újra, amíg a vezérlő személy a kamerakép alapján nem ad rá utasítást.

Az új fejlesztésű traktor azt is lehetővé teszi, hogy automatikusan alkalmazkodjanak a váratlan időjárási eseményekhez.

Például a traktor automatikusan le tud állni, ha az időjárás okozna valamilyen problémát (ilyen lehet egy sűrű eső például), majd képes újraindulni, ha a probléma elmúlt.

Alternatívaként egy másik helyszínre is küldhető a gép, ha ott jobbak a feltételek, például ahol a talaj könnyebb, vagy ahol nem esett az eső.

Az önvezető traktor fő előnyei közé tartozik, hogy a gazdálkodási műveletek még jobban optimalizálhatók a mostanihoz képest azzal, hogy

a traktor éjjel-nappal képes működni.

Az agrárvállalkozások ezzel optimalizálhatják a munkaerő-átcsoportosításokat, hiszen a traktor elvégzi a rutinszerű tevékenységeket. Sőt, a vállalkozásokat a szakképzett munkaerő hiánya kapcsán is segítheti az önvezető traktor.

A Case IH önvezető traktorát júliusban mutatják be a Goodwood fesztiválon.

Forrás: Southwestfarmer.co.uk