A Lego megveszi a Legolandet

Legoland Windsor
Model-maker Giorgio Pastero places hundreds of LEGO minifigure ghosts on a LEGO model of London's Tower Bridge during a photocall at Legoland in Windsor, west of London, on October 10, 2012. Hundreds of LEGO minifigure ghosts, which glow in the dark, are set to surprise guests at Legoland this Halloween. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az év egyik nagy üzlete: rengeteg pénzért veszi meg a Lego-család befektetési alapja a céget, ami eddig a Legoland parkokat és a Maddam Tussaud panoptikumokat üzemeltette – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A Madame Tussaud panoptikumokat és a Legoland parkokat birtokló Merlin Entertainments pénteken jelentette be, hogy a Legót alapító dán család befektetési cége, a Blackstone Group, valamint a CPPIB kanadai nyugdíjalap

felvásárolja a céget és annak közel 6 milliárd fontos adósságát.

Legoland - Illusztráció Forrás: AFP/Adrian Dennis

A felvásárlás bejelentése a létesítményeket üzemeltető Merlin Entertainments részvényeire is kihatott: a csütörtökön még 395 fontos részvények 455 fontra szöktek – ezzel a cég értéke elérte az 5,9 milliárd fontot - ez több mint 2000 milliárd forint.

A lépés az elmúlt évek egyik legnagyobb európai magántőke-befektetése lesz, az üzlet várhatóan 2019 negyedik negyedévében fejeződik be.

A Legót tulajdonló Kirk Kristiansen család Kirkbi befektetési cége a jelenlegi 30 százalékról 50 százalékra növeli részesedését a Merlinben, amelynek fennmaradó 50 százalékán a Blackstone és a CPPIB osztozik.

Benedict Cumberbatch viaszszobra a Madame Tussaud panoptikumban. Forrás: AFP/Leon Neal

A londoni tőzsdére 2013-ben bevezetett Merlin Entertainments Nagy-Britanniában az Alton Towers témaparkot is üzemelteti.