A Lego megveszi a Legolandet

2019.06.28. 13:13

Az év egyik nagy üzlete: rengeteg pénzért veszi meg a Lego-család befektetési alapja a céget, ami eddig a Legoland parkokat és a Maddam Tussaud panoptikumokat üzemeltette – írja a CNBC.

A Madame Tussaud panoptikumokat és a Legoland parkokat birtokló Merlin Entertainments pénteken jelentette be, hogy a Legót alapító dán család befektetési cége, a Blackstone Group, valamint a CPPIB kanadai nyugdíjalap felvásárolja a céget és annak közel 6 milliárd fontos adósságát.

Legoland - IllusztrációForrás: AFP/Adrian Dennis

A felvásárlás bejelentése a létesítményeket üzemeltető Merlin Entertainments részvényeire is kihatott: a csütörtökön még 395 fontos részvények 455 fontra szöktek – ezzel a cég értéke elérte az 5,9 milliárd fontot - ez több mint 2000 milliárd forint.

A lépés az elmúlt évek egyik legnagyobb európai magántőke-befektetése lesz, az üzlet várhatóan 2019 negyedik negyedévében fejeződik be.

A Legót tulajdonló Kirk Kristiansen család Kirkbi befektetési cége a jelenlegi 30 százalékról 50 százalékra növeli részesedését a Merlinben, amelynek fennmaradó 50 százalékán a Blackstone és a CPPIB osztozik.

Benedict Cumberbatch viaszszobra a Madame Tussaud panoptikumban.Forrás: AFP/Leon Neal

A londoni tőzsdére 2013-ben bevezetett Merlin Entertainments Nagy-Britanniában az Alton Towers témaparkot is üzemelteti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: