Kína megnyitotta első Mars-szimulációs bázisát a nyilvánosságnak, így most már bárki látogathatja azt, legyen az újságíró, kutató, vagy épp Csinghaj tartomány Mangnai városába utazó turista, számol be az Asia Times.

Csinghaj tartomány Qaidam Basin térsége a Mars földi megfelelője: vörös szikláival és klímájával adottságai hasonlítanak azokhoz a körülményekhez, melyek a tudományos konszenzus szerint a Marson uralkodnak. Itt létesítette Kína első, Mars-szimulációs bázisát.

A terület, még beépítés előttForrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Wu Gang

A tábor legfeljebb 60 fő egyidejű befogadására képes egyedi lakókapszulákban, és további néhány százéra különleges sátrakban.

A tábort 2018 júniusában kezdték felhúzni, költsége 150 millió jüan (kb. 6 milliárd forint) volt.

Mangnai város tudományos és technológiai ügyekkel foglalkozó tanácsának vezetője azt mondta, a térségben nemcsak a Mars-tábor működik, hanem több más kínai tudományos intézmény, illetve egyetem kezdett ott projektbe a bolygó tanulmányozásához kapcsolódóan.

Kína nagyon komolyan gondolja a telep népszerűsítését, még egy díjat is alapítottak, amelyet olyan irodalmi alkotásoknak szeretnének a jövőben odaítélni, melyek valamilyen módon a szimulációs bázishoz kapcsolódnak.

Nem ez az egyetlen, a marsi utazásra való felkészítő létesítmény Kínában. Kanszu tartományban Kína 373 millió dollárból húzott fel egy komplex bázist, amivel az asztronauták képzése mellett, a bolygón való túlélés feladatait is szimulálhatják. Kína 2021-ben szeretné elérni a vörös bolygót.