Rossz hír érkezett az almáról

2019.07.10. 16:30

Az már korábban kiderült, hogy a tavalyi rekord után idén jóval kevesebb alma teremhet, most újabb kellemetlen hírek érkeztek - és a gyümölcs nagyságára vonatkozó csak az egyik.

Azokban a kertészetekben, ahol az öntözés nem volt biztosított, kisebb méretű lehet idén az alma
– közölte az InfoRádió megkeresésére a zöldség-gyümölcs terméktanács szakmai igazgatója. Hunyad István szerint ez a jelenség ugyanakkor nem országos kiterjedésű probléma. A magas szinten kertészkedő almásgazdáknál, ahol van öntözés is, azért ez nem jellemző – fogalmazott.

A csapadék hiánya mellett van egy másik tényező is, jegyezte meg a szakember, ami rossz hatással lesz az idei hozamra: az elmúlt évben rekord közeli termés volt, emiatt a tavaly leterhelt fák idén kisebb teljesítményt fognak nyújtani.

Úgy szoktuk mondani, hogy túl vannak hajtva a fák, és ezt most így próbálja kompenzálni a növény – magyarázta Hunyad István.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Egy előzetes felmérés szerint az már látszik, hogy kevesebb lesz idén az alma, 450 ezer tonnás hozamot prognosztizál a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, amely szám fölfelé és lefelé is változhat, miután odébb van még a szüret. Az látszik, hogy a tavalyi kiemelkedő termés, és az idei időjárási viszonyok miatt most nem fognak olyan kiemelkedően nagy mennyiséget hozni – jegyezte meg a szakember.