Nagy durranás volt a kínai Nasdaq első napja

2019.07.22. 11:56

Kevesebb mint egy év kellett a kínaiaknak a bejelentés után, hogy elindítsák saját Nasdaq stílusú tőzsdéjüket, amelynek célja, hogy támogassa a techvállalatok szárnyalását. A sanghaji értéktőzsde Star Market névre keresztelt része egyenlőre óriási siker és már megszülettek az első sztárrészvények is.

Hszi Csin-ping elnök közel egy éve jelentette be, hogy a Nasdaq mintájára indítanak kereskedést a sanghaji értéktőzsdén. A most indult és Star Marketre keresztelt kezdeményezés óriási siker lett Kínában. A kifejezetten techvállalatok számára létrehozott platformon összesen 25 részvénnyel lehetett kereskedni nyitáskor, ezen papírok pedig átlagosan 160 százalékot erősödtek nap közben.

A legerőteljesebben az Anji Microelectronics teljesített a Star Marketen. A részvény árfolyama egy ponton 520 százalékot emelkedett. Annyi pénzt vonzottak a papírok, hogy egy nap leforgása alatt több új dollármilliárdos is született, köztük a Suzhou HYC Technology és a Zhejiang Hangke Technology alapítói.

illusztrációForrás: Imaginechina/Zhuang yi - Imaginechina/Zhuang Yi

Az elemzők szerint Kína mindenképpen szerette volna, ha jól startol a Star Market, az állami propagandának és a befektetők földtől elrugaszkodott elvárásainak köszönhetően ez egyenlőre meg is történt. Az egyik szakértő szerint ezt a szintet nem lehet sokáig tartani.

Peking azt szeretné, hogy ha a Star Marketen jegyzett kínai techcégek megszereznék a helyi befektetők vagyonának egy részét, valamint, hogy az olyan nagyágyúk, mint a Tencent és az Alibaba a New York-i és a hongkongi értéktőzsde helyett inkább a Star Marketet választanák.

Szintén fontos cél Kína számára, hogy a helyi vállalatok mielőbb függetlenítsék magukat a külföldi tőkétől.

Ez különösen fontos lett az amerikai-kínai kereskedelmi háború kirobbanása óta, amely intő jel volt Kína számára. A Star Market indulásakor a jegyzett vállalatok összesen 5,4 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtöttek a befektetőktől.