Nőtt, 14,3 százalékkal, 1,25 milliárd dollárra bővült a Kína és Észak-Korea közötti külkereskedelmi forgalom az idei első hat hónapban a kínai vámhivatal adatai szerint.

Kína exportja 15,5 százalékkal, 1,14 milliárd dollárra emelkedett Észak-Koreába, míg az onnan származó kínai import 3,2 százalékkal, 108,33 millió dollárra nőtt.

IllusztrációForrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

A kínai vámszervek adatai szerint a fél évben a kínai külkereskedelmi többlet meghaladta az 1 milliárd dollárt, csak júniusban 198,5 millió dollár volt az aktívum.

Kína Észak-Korea legfontosabb kereskedelmi partnere. A Kína és az Észak-Korea közötti külkereskedelmi forgalom értéke tavaly 2,43 milliárd dollár volt, ami 51,2 százalékkal kisebb az előző évinél.

Az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankcióknak engedelmeskedve Kína gyakorlatilag teljesen leállította a vasérc, az ólom és a szén importját Észak-Koreából, ahová jórészt megszüntette egyebek között a gázolaj, a benzin és a kukorica exportját.

A két ország kereskedelmi forgalmának növekedése egyrészt érthető azért, mert eddig is Kína volt volt a Kim-dinasztia kezében lévő latorállam legfontosabb külkereskedelmi partnere. Márészt azért figyelmreméltó azért, mert ahogy arról az Origo beszámolt, Észak-Korea gazdasági teljesítménye jelentősen visszaesett 2018-ban a dél-koreai jegybank jelentése szerint, és az egyik leginkább meggyengült terület épp a külkereskedelem volt, köszönhetően az érvényben lévő szankcióknak.