Ezt vehetnénk meg a világ legdrágább részvényéből

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
Továbbra is a világ legdrágább részvényét adja a Berkshire Hathaway, vagyis a Warren Buffett amerikai befektetési guru által irányított vállalat. A cég A listás papírjából egyetlen darab durván 300 000 dollárba kerül. A Business Insider most összegyűjtötte, miket lehetne megvásárolni egy Berkshire részvény árából.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a világ legdrágább részvényének számít a Berkshire Hathaway papírja. A kiugróan magas, durván 300 000 dolláros ár részben annak tudható be, hogy Warren Buffett, amerikai befektetési guru nem volt hajlandó feldarabolni a vállalat papírját – vagyis nem tette lehetővé, hogy megemelkedjen a piacon elérhető darabszám.

Buffett korábban úgy nyilatkozott, hogy azért döntött így, mert nem akarta megnyitni az utat a spekulánsok előtt, akik csupán a gyors hozam reményében vásárolnák a papírt.

Ez egyébként következetes álláspont, mivel maga Buffett évtizedek óta a hosszú távú befektetések szószólója.

A Business Insider pedig összeállított egy különleges listát arról, milyen érdekes tételeket lehetne megvásárolni mindössze egyetlen darab Berkshire részvény árából.

iPhone és egyetem

Buffett régi nagy kedvencének számít az Apple, és a guru legutóbb februárban mondta, hogy többet is vásárolna a technológiai óriás részvényéből, ha az olcsóbb lenne. A Berkshire egyébként 4 százalékos (51 milliárd dolláros) részesedéssel bír az Apple-ben.

Buffett régi rajongója az Apple-nek Forrás: AFP/Frankhoermann/Sven Simon

Amennyiben az iPhone gyártójának pénteki záró árfolyamát (204,02 dollár) nézzük, akkor

jelenleg majdnem 1500 darab Apple részvényt lehetne vásárolni egyetlen darab Berkshire papír árából (304 888 dolláros pénteki záró árfolyam mellett).

Ha azonban valaki inkább egyetemi tanulmányokba fektetne be, az is jól járna, ha lenne egy Berkshire részvénye. Ebből ugyanis 5 éves képzést lehetne finanszírozni az USA egyik legdrágább egyetemének számító University of Chicagón, ahol csak az éves tandíj (minden járulékos költségtől függetlenül) évi 57 642 dollár fejenként.

Ingatlanok

Hasonlóan jó befektetés lehet az ingatlanvásárlás is. Az Egyesült Államokon belül azonban igen komoly eltérések vannak abban, hogy mekkora vásárlóerőt jelentene egy 300 000 dolláros Berkshire papír.

A New York City egyik leggazdagabb körzetének számító Tribeca környékén például négyévnyi bérleti díjat lehetne kifizetni a papírból

– az átlagos havi bérleti díj 5899 dollár. New York egyébként az USA hetedik legdrágább körzete, ahol az árak 22,3 százalékkal haladják meg az országos átlagot.

Ha viszont a vásárló hajlandó néhány száz kilométert utazni, akkor például Nyugat-Virginiában már komolyabb erővel bír egy Berkshire papír. Az államban ugyanis az ingatlanok medián ára 166 488 dollár, vagyis majdnem két átlagos otthont is lehetne venni egyetlen darab Berkshire részvény árából.

Luxuscikkek

Az összeállítás a fentiek mellett konkrét luxuscikkeken keresztül is lemérte egy Berkshire részvény értékét. A 300 000 dollárból például kijönne 3 darab Audemars Piguet svájci aranyozott luxuskaróra, melyek egyenkénti ára 95 700 dollár.

Egy luxusjacht is simán kijönne egy Berkshire részvény árából Forrás: 123rf.com

Emellett egyetlen részvényből lehetne venni egy McLaren 720S sportkocsit, és még maradna is egy kis tartalék. A 710 lóerős szuperautó ára ugyanis „mindössze" 284 745 dollár.

Végül bőven meg lehetne venni egy részvény árából egy 15 méteres Pershing jachtot, ráadásul komplett beltéri bárral és konyharendszerrel. Ennek ára ugyanis csupán 250 000 dollár, vagyis kényelmesen maradna még pénz az egyéb költségekre is.