Kiderült, mennyibe kerül idén az iskolakezdés

tanszer iskola gyerek tanuló suli Eloszlatjuk az elsősökben és szüleikben felmerülő félelmeket – Interjú egy alsós pedagógussal
Vágólapra másolva!
Ismét nyakunkon a szeptemberi tanévkezdés. Ilyenkor az egyik legaktuálisabb és sokakat foglalkoztató téma az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlási őrület. Bár ezeknél a termékeknél is folyamatosan nő az online vásárlás szerepe, ez még mindig egy olyan kategória, ahol fontos a fizikai foghatóság, ezért inkább személyesen vesszük meg a gyerekek számára a tanévkezdéshez szükséges eszközöket. A korábbi évekhez képest változás, hogy a választáskor az ár mellett egyre fontosabb a minőség.
Vágólapra másolva!

A karácsony után a július és szeptember közötti időszak a második legnagyobb vásárlási szezon - derül ki a Deloitte által publikált „Deloitte back-to-school shopping survey" című felméréséből.

Nálunk később kezdődik a vásárlási őrület

Világszerte a háztartások jelentős része szerez be nyár végén az iskolába járó gyermekeknek iskolaszereket, Magyarországon azonban lényegesen később kezdődik a vásárlási őrület. A GKI Digital tavalyi felmérése alapján a válaszadóknak mindössze 27 százaléka vásárol az iskolakezdéshez szükséges cikkeket augusztus első két hetében, 38 százalék augusztus utolsó két hetét választja,

míg a vásárlók harmada vagy előrehozza a vásárlást, vagy inkább szeptemberre hagyja.

Forrás: Shutterstock

A GKI Digital felméréséből az is kiderül, hogy a háztartások mennyit költenek Magyarországon ebben az időszakban a gyermekeik iskolakezdésére.

Egy alsós gyerek iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai 2018-ban 48 ezer forintot, egy felsősé 61 ezer forintot tettek ki.

A közép- és felsőoktatási intézménybe járók szüleinek még ennél is mélyebben a zsebükbe kellett nyúlnia: előbbi esetben 68 ezer, utóbbinál 84 ezer forintba került az iskolakezdéshez szükséges vagy ahhoz kapcsolódó kiadások összege. Az online vásárlások száma növekvő tendenciát mutat az iskolakezdési szezonban is, bár a hagyományos iskolaszereket, ruházati cikkeket jellemzően még mindig nagyáruházakból szerzik be a szülők. A GKI Digital felmérése alapján tavaly minden ötödik szülő már műszaki cikket is vásárolt az iskolakezdéshez.

Egyre fontosabb a minőség

Az Auchan tapasztalatai szerint jelentősen megváltoztak a tanszerekkel kapcsolatos vásárlási szokások az elmúlt egy évtizedben. Míg korábban az elsődleges döntési szempont egyértelműen az ár volt, addig

jelenleg sokkal inkább a minőség dominál.

Emellett egyre több vásárló keresi a környezetbarát és fenntartható forrásból származó termékeket.

Forrás: Auchan

Az előző évek tapasztalatai alapján az áruházlánc idén is augusztus 20. után várja a szezon csúcsát: a legforgalmasabb napoknak az augusztus 30-i hétvégét jósolják. Az előrelátóbbak már a kampány első napjától, több körben szerzik be a szükséges kellékeket, de azok is minden szükséges taneszközt megtalálnak majd náluk a polcokon, akik csak később mennek bevásárolni, hiszen őket az iskola indulása után is, egészen szeptember 15-ig széles választékkal várják.

A használt is jó lesz

A Vatera vásárlóinak 76 százaléka – kérdőíves felmérésük szerint - az új termékeket keresi, a 2018-as eladási statisztikák alapján úgy tűnik, végül

mégis inkább a használt termékek vásárlása mellett döntenek (86 százalék).

A Vaterán augusztustól novemberig átlagosan 22 százalékkal nő az beiskolázáshoz köthető termékek eladása az azt megelőző időszakhoz képest. Ők nem tapasztalnak drasztikus változást az árak tekintetében, egy adott termék nem drágul augusztus végén, sőt!

– mondta Szanitter Áron, a Vatera vezetője.