Minden eddiginél nagyobb vállalati csőd jöhet Amerikában

General Elektric LOGO FACTORY FACADE INDUSTRY
The logo of US company General Electric is seen at a factory of the group, on November 21, 2017 in Montoir-de-Bretagne, western France. / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Csalással vádolták meg a General Electricet (GE), aminek hatására a tőzsdén kitört a pánik, és a társaság részvényei meredek zuhanásnak indultak. Amennyiben igazak a céggel kapcsolatban megfogalmazott állítások, amelyek szerint csillagászati összegekkel manipulálták a könyvelésüket, akkor a vállalat nagy bajban lehet. A GE akár be is dőlhet, ha pedig ez megtörténik, ez lesz az eddigi legnagyobb csőd az Egyesült Államok történetében.
Vágólapra másolva!

A korábban Bernard Madoff leleplezésében nagy szerepet játszó Harry Markopolos most a GE-vel kapcsolatban kongatta meg a vészharangot. Egy 175 oldalas tanulmányban elemzi a cég pénzügyi helyzetét és könyvelését, amelynek eredményeképpen

38 milliárd dolláros pénzügyi csalással vádolja a társaságot.

Emellett állítása szerint a vállalat súlyos pénzügyi problémákkal küzd, a készpénzhelyzete sokkal rosszabb annál, mint amit hivatalosan bevallanak, és a biztonsági tartalékok jelentős megemelésére lenne szükség.

Hatalmas összegekről lehet szó

A cég Markopolos szerint ráadásul fizetésképtelen, és az ipari divíziója 20 milliárd dolláros működőtőke-deficittel küzd. Érdekes vonatkozás egyébként, hogy a GE a francia Safrannal közös vállalati formában éppen azokhoz a Boeing 737 MAX gépekhez gyárt motorokat, amelyek körül - az emlékezetes balesetek miatt - hónapok óta tart a botrány, és a megrendelések már jó ideje elmaradtak.

Forrás: AFP/Loic Venance

A 38 milliárd dolláros könyvelési csalás még rémisztőbb, ha tudjuk, hogy ez az összeg meghaladja a General Electric tőzsdei piaci kapitalizációjának 40 százalékát. A bbc.com cikke kiemeli, hogy mindezek alapján

sokkal nagyobb visszaélésről lehet szó, mint korábban akár az Enron, akár a WorldCom könyvelési csalásánál.

Ha beigazolódnak Markopolos állításai, akkor egy olyan súlyú ügyre derülhet fény, amely még az Enron 2000-es évek elején bekövetkezett csődjét is felülírja. A Reuters az esettel kapcsolatban megjegyzi: Wall Street-i elemzők már egy ideje figyelmeztetnek arra, hogy a GE alacsony készpénztermelő képességgel működik, gyakoriak a cégnél a leírások, emiatt pedig nem igazán transzparensek a pénzügyi kimutatásai.

Az elmúlt két évben a GE egyébként több mint 40 milliárd dollár értékű leírást könyvelt el az eszközein, és a könyvelését már a SEC (az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság), valamint az igazságügyi minisztérium is vizsgálja.

A GE visszautasítja a vádakat

A General Electric részvényei 13 százalékot veszítettek értékükből a hírek megjelenése után a csütörtöki kereskedésben. Ezzel a cég papírjai negatív csúcsot állítottak fel, mert 11 esztendeje nem szenvedtek el ekkora veszteséget egyetlen nap alatt.

Forrás: Shutterstock

A GE a vádakat alaptalannak, félrevezetőnek és olyan spekulációnak minősítette, ami a valóságban Makropolos saját érdekeit szolgálja. Egyúttal hangsúlyozták, hogy az állításokkal nem szeretnének foglalkozni, mert inkább a cég napi működésére koncentrálnak.

A GE vezérigazgatója, Lawrence Culp pedig a kedélyek megnyugtatása érdekében az árfolyam zuhanását követően 2 millió dollár értékben vásárolt a vállalat részvényeiből. Ezzel is azt szerette volna alátámasztani, hogy a vádak alaptalanok, és csupán piaci manipulációt szolgálnak.

Markopolos függetlensége vitatott az ügyben,

az elemzést ugyanis a Forensic Decision nevű cég szerkesztette, amelyről tudni kell, hogy egy olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE-részvények árfolyamának csökkenéséből profitál. Érdekes adalék az ügyhöz, hogy az elmúlt egy hónapban érezhetően megemelkedett a GE részvényeinek shortállománya, azaz a cég papírjainak esésére játszó tranzakciók mennyisége. Azaz valakik már előre tudhattak arról, hogy a General Electricről negatív információk fognak napvilágot látni, amelyek zuhanást váltanak ki az árfolyamban.

Annak idején, még a 2000-es évek elején szintén Markopolos nevéhez fűződött a Madoff-ügy feltárása, amelynek végén egy 65 milliárd dolláros csalásra derült fény.

A piramisjátékot folytató portfólió-menedzsert 2008-ban letartóztatták, majd a bíróság 150 éves börtönbüntetésre ítélte.

Az Enron-botrány

Minden legújabb kori vállalati csalás legkirívóbb esete a 2001-ben kitört Enron-botrány, amely magával rántotta a világ akkor egyik legnagyobb könyvvizsgáló cégét, az Arthur Andersent is.

A 31 milliárd dolláros csőd az eddigi legnagyobb méretű ilyen esemény az Egyesült Államok történetében.

Az Enron szinte a semmiből jött, a kilencvenes évek közepéig csak gázvezeték-üzemeltetéssel foglalkozott a cég, de aztán az energiakereskedelem lett a fő profilja, és az agresszív terjeszkedéssel rövid idő alatt az egyik legnagyobb amerikai vállalattá vált, csak hát 2001-ben kiderült, hogy valójában elképesztő mennyiségű veszteséget rejtett el egy áttekinthetetlen céghálóban.

Forrás: AFP/James Nielsen

Rövid úton csődbe ment és nyomtalanul eltűnt a csaló cég (egyik vezetője meghalt, a másik börtönben). Az Enron bedőlése a WorldCommal együtt az ezredforduló céges kamuinak szimbóluma lett. Enron: The Smartest Guys in the Room címmel dokumentumfilm is készült az esetről.

Felmerül azonban a kérdés: hogyan juthatott idáig a dolog,

hiszen a köztulajdonban lévő vállalatoknak kötelező az évi mérleg nyilvánosságra hozása, amelyet hites könyvvizsgálóknak – jelen esetben az Arthur Andersennek – kell elkészíteniük. Miként lehetséges tehát, hogy a cég, amely az Enron mérlegét készítette, és egyike a legnagyobbaknak az országban, nem vette észre, hogy milyen kisded játékok folynak a vállalaton belül? A másik oldalon furcsa mód a Részvényeladásokat Ellenőrző Bizottság áll, amely a szövetségi kormány ellenőrző szerve, és feladata már a nevében is benne foglaltatik. Vajon ennek a szervnek miért nem tűnt fel, hogy ez a vállalat 1999-ben 40 milliárd dollár hasznot jelentett, majd 2000-ben ezt az összeget 101 milliárdra növelte?