Az amerikaiak egyelőre nem számolnak a Boeing 737 Max repülőgépekkel

American Airlines Boeing 787
Vágólapra másolva!
Az American Airlines bejelentette, hogy december 3-ig meghosszabbítja a Boeing 737 Max gépeinek repülési tiltását, vagyis az új döntés értelmében naponta 140 járat nem indul el.
Vágólapra másolva!

Noha a bejelentés nyitva hagyja annak lehetőségét, hogy az American Airlines Boeing gépei ismét repülhetnek a forgalmas ünnepi időszakban, hangsúlyozza, hogy

már hat hónapja tartják a földön a 737 Max típusú repülőgépeket.

Az amerikai Boeing eredetileg azt remélte, hogy a légügyi hatóságok már augusztusban engedélyezik a gépek felszállását.

Az American Airlines egyik gépe Forrás: Flickr/Colin Brown Photography

Az American Airlines november másodikáig napi 115 járatot törölt a gépek földön tartása miatt, az új döntés értelmében pedig naponta 140 járat nem indul el – tudatta a légitársaság.

Az újabb visszavonás bejelentése lehetőséget biztosít arra, hogy a légitársaság másik repülőgépet indítson a 737 Max útvonalakon, vagy újrafoglalja az utazók jegyeit egy másik járatra.

A légitársasággal utazók törölt járatainak árát vagy újra lehet foglalni, vagy pedig visszafizetik a viteldíjat.

A United Airlines szintén hasonló bejelentést tett: a vállalat december 19-ig törölte a 737 Max repülőgépeinek járatait, így napi 90 járat nem indul el. A Southwest Airlines – ami a legtöbb 737 Max repülőgéppel rendelkezik – január 5-ig törölte napi 180 járatát.

Boeing 737 MAX repülőgép Forrás: AFP/Jason Redmond

A Boeing 737 Max gépei márciusban álltak le, miután kiderült, hogy hat hónapon belül két halálos baleset is történt, amiről a hatóságok úgy vélik, a géphiba miatt történt.

A cég korábban megígérte, hogy kijavítja a hibás szoftvert augusztus elejéig,

és bemutatja azt a Szövetségi Repülési Hatóságnak, így már idén ősszel ismét szállhatnak a 737 Max gépek.

Amennyiben a légügyi hatóság jóváhagyja a 737 Max gépek újbóli használatát, sok időbe is beletelhet, mire kiképzik a pilótákat az új szoftver használatára.