Erste: meghaladta a 700 milliárdot a hazai vállalati hitelek állománya

ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19. bank, pénz, pénzintézet,
ERSTE bank a Kálvin téren 2016 augusztus 19.
Vágólapra másolva!
Mindössze néhány év alatt több mint a duplájára növelte vállalati hitelállományát az Erste Bank. A bővüléshez minden terület hozzájárult: a nagyvállalati hiteleknél az állomány a triplájára, míg a kereskedelmi célú ingatlanok és a kkv-szektor esetében több mint a duplájára gyarapodott. A hitelintézet tervei szerint öt éven belül a legnagyobb vállalati hitelezővé válik Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Meghaladta a 700 milliárd forintot az Erste Bank vállalati hiteleinek állománya augusztus végén. A 707 milliárd forintot elérő állomány 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az állomány a 2015 év végén mértnek több mint a duplájára, 135 százalékkal bővült. Az újonnan folyósított hitelek összege az idei első nyolc hónapban elérte a 164 milliárd forintot, ami 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az idén az első fél évben a magyar hitelintézet vállalati üzletága mutatta fel a legdinamikusabb bővülést az Erste Csoporton belül, miközben a nem teljesítő hitelek arányát 1 százalék alatt tartotta, amely továbbra is a legalacsonyabbnak számít.

A díjbevétel kétszámjegyű gyarapodása ugyancsak dobogós helyezést jelent a csoporton belül, míg a kis- és középvállalati (kkv) ügyfelek kiszolgálásának minőségét mérő elégedettségi mutatóban nem csak az Erste Csoport többi tagbankját, hanem az összes magyarországi versenytársát előzi a bank.

A magyar hitelintézet a tervezettnél fél évvel hamarabb, már tavaly év végére teljesítette a három éves stratégiai célkitűzésében szereplő tervét, amely a vállalati hitelállomány megduplázását jelentette. Mivel a bővülés továbbra is dinamikus, a nemrég még 2-3 éven belül a harmadik legnagyobb vállalati hitelezői pozíciót megcélzó banknak most már merészebb tervei vannak. -

– közölte Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Öt éven belül a legnagyobb hazai vállalati hitelezővé szeretne válni az Erste Bank Fotó: Szabó Gábor - Origo

A vállalati hitelállomány növekedéséhez minden terület hozzájárult. A kereskedelmi célú ingatlanok esetében a hitelállomány idén augusztus végén elérte a 270 milliárd forintot, amely éves összehasonlításban 13 százalékos, míg 2015 végével összevetve 119 százalékos bővülést jelent.

A nagyvállalati hiteleknél 178 milliárd forintot elérő hitelállomány tavaly augusztushoz képest 27 százalékos gyarapodást mutat, 2015 végéhez viszonyítva pedig több mint a triplájára, 217 százalékkal nőtt. Ezen a területen az új kihelyezések értéke (49 milliárd forint) az idei első nyolc hónapban 36 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kis- és középvállalkozói hitelek állománya 2015 vége óta több mint a duplájára, 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült.

Ez 23 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az Erste Bank az idei első nyolc hónapban a kkv-szektorba 48 milliárd forint új hitelt helyezett ki, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az Erste számára kiemelten fontos a hazai kkv-szektor, így aktívan részt vesz az NHP Fix programban is, eddig több mint 14 milliárd forint értékben kötött szerződést, amely a bank vállalati piaci részesedésének megfelelő arányt jelent a teljes szerződött hitelállományból. A hitelintézet a mezőgazdaság finanszírozásában hagyományosan jó teljesít, 10 százalék feletti, dinamikusan növekvő piaci részesedésével a legnagyobb szereplők közé tartozik.