Ha ezt meglépné a BMW, az komoly fordulatot hozhatna az autóiparban

10 legnagyobb autógyár – galéria
4, BMW
Vágólapra másolva!
A BMW-nek meg kellene vásárolnia a luxusautógyártó Jaguar Land Rovert jelenlegi tulajdonosától, az indiai Tata Motorstól – legalábbis egy elemzőház szerint.
Vágólapra másolva!

A Sanford C. Bernstein elemzői úgy vélik, egy ilyen tranzakció valamennyi fél számára előnyös lenne.

– fejtegeti Max Warburton, a Sanford C. Bernstein vezető elemzője.

Ugyanakkor a Jaguar Land Rover (JLR) mind működési, mind pénzügyi szempontból jelentős nehézségekkel küzd.

Az Automotive News Europe cikke ehhez hozzáteszi, hogy egy tőkeerős partner pártfogása alatt viszont jelentős mértékben csökkenhetnének mind a fix, mind a változó költségei.

A BMW müncheni központja Forrás: AFP/Sven Hoppe

A Sanford C. Bernstein elemzői által kidolgozott javaslatnak az adhat alapot, hogy

a harmadik fél, a Tata veszteségei egyre növekednek, elsősorban a kínai autópiac visszaesése és a brexit negatív hatásai miatt.

A BMW eredményére negatívan hat az USA és Kína közötti kereskedelmi háború, továbbá az Egyesült Királyság politikailag bizonytalan jövője, ami azért fontos, mert a szigetországban gyártják a Miniket és a Rolls-Royce-okat.

A Sanford C. Bernstein elemzőinek véleménye szerint a JLR vételára 9 milliárd font körül lehetne, amiért cserébe a német autógyártó 20 százalékkal növelhetné az eredményét, míg nagyjából negyedével az általa eladott autók darabszámát.

A Land Rover Freelander II SUV Forrás: AFP/Indranil Mukherjee

Mint emlékezetes,

az 1990-es években a BMW tulajdonában volt a Jaguar Land Rover,

ám az egy rettentően nehéz időszak volt a bajor autógyár történetében, ezért végül megváltak tőle. A Tata a Fordtól vásárolta meg a JLR-t 2008-ban, 2,3 milliárd dollárért.

A Sanford C. Bernstein által felvetett ötletet, miszerint a BMW-nek érdemes lenne átvennie a JLR-t a Tatától, egyelőre egyik fél sem kommentálta. Az indiai autógyártóhoz közel álló források szerint ugyan a cégnél már szóba került a JLR eladása, hivatalosan azonban ezt cáfolták a Tata részéről.