Alig egy hónap múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

Budapesti Víz Világtalálkozó 2019
Vágólapra másolva!
Alig egy hónap múlva, október 15-én Áder János köztársasági elnök, a rendezvény fővédnökének nyitóbeszédével kezdődik majd a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019. A háromnapos eseményre államfők, miniszterek, nemzetközi szervezetek, finanszírozási és tudományos intézmények magas rangú tisztségviselői jelezték részvételüket. A konferencia kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása. A rendezvény szervezője a magyar kormánya.
Vágólapra másolva!

A rendezvényre mintegy kétezer résztvevőt várnak a világ minden részéről, köztük állam- és kormányfőket, minisztereket, valamint a pénzügyi és vízügyi szektor képviselőit. Részvételi szándékát jelezte többek között Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke, Peter Turkson bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma prefektusa valamint Liqun Jin, az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank elnöke.

Illusztráció Forrás: budapestwatersummit.hu

A „Megelőzni a vízválságot" szlogen jól mutatja, az esemény célja nemcsak a figyelemfelkeltés, hanem a cselekvésre való buzdítás is.

A rendezvény programja többek között olyan kiemelt témákra fókuszál, mint a víz értéke, a vízkészletekre nehezedő nyomás és a tömeges migráció közötti összefüggések, illetve a tudomány, valamint a technológia szerepe a közelgő vízválság elkerülésében.

„Öt kontinensről folyamatosan érkeznek a regisztrációk az eseményre: államfők, miniszterek, a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó nemzetközi intézmények, illetve a kormányok, az üzleti, a pénzügyi és a tudományos élet képviselői jelzik részvételi szándékukat. Kiemelt érdeklődést tapasztalunk azon országok részéről, amelyeknek az elmúlt években már szembe kellett nézniük a vízválság következményeivel: képviselőik valóban azért jönnek el az eseményre, hogy a vízügyi kihívások megelőzéséhez és kezeléséhez alkalmazható iránymutatással térjenek vissza hazájukba" – tájékoztatott Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium az export növeléséért felelős helyettes államtitkára, az eseményt előkészítő Tárcaközi Bizottság elnöke.

Illusztráció Forrás: MTI/Varga György

Az esemény zárásaként a szervezők – a válság közelségét is érzékeltetve – a nemzetközi közösség számára iránymutatást nyújtó, konkrét ajánlásokat tartalmazó felhívást – az úgynevezett Budapest Felhívást – fogalmaznak meg, Szöllősi-Nagy András, a Nemzetközi Program- és Szövegező Bizottság elnökének vezetésével.

A rendezvényt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszéde zárja október 17-én.

„A BWS 2019 a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyez a megvalósításra, ezért is kap kiemelt szerepet az EXPO, ahol a hazai vízipar mutatkozik be" – tette hozzá Joó István.

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) közreműködésével tervezett „Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások" elnevezésű szakkiállítás most először nemcsak a szakma, hanem a nagyközönség számára is nyitott, hiszen a kiállítás az esemény második és harmadik napján, október 16-17-én előzetes regisztráció nélkül is látogatható lesz.

A kiállítás területén külön szakmai program és kerekasztal-beszélgetések is várják az érdeklődőket,

ahol többek között a már megvalósult sikeres projekteket mutatják be a jelenlevő hazai vállalkozások és szervezetek.