Ennél a töltőállomásnál már biztosan nem drágul a benzin

2019.09.30. 19:32

Marylandben található az Egyesült Államok első olyan benzinkútja, ami ezentúl csak elektromos járműveket szolgál ki. Az RS Automotives 1958 óta működik Takoma Park városában – írja a CNBC.

Depeswar Doley 1997 óta a benzinkút tulajdonosa, és megelégelte, hogy az olaj- és benzingyártók rendkívül részletesen megszabják, hogy mennyi alapanyagot vehet, mennyit adhat el, és azt mivel szállíthatja saját kútjához. Ezért úgy döntött, más alternatívát keres.

IllusztrációForrás: Peter Lugosi / www.lugopicture.com/Peter Lugosi / Www.Lugopicture.Com

Nincs túl sok elektromos jármű az utakon, nem gondolom, hogy egyik napról a másikra meggazdagodom, de ez egy jó dolog, ami hasznos a környezetnek is" – nyilatkozta a tulajdonos, hozzátéve, hogy nem aggódik amiatt, a váltás miképpen fog hatni a bevételeire.

A városvezetés tanácsára Doley elsőként az Elektromos Jármű Intézettel (EVI) képviselőivel találkozott.
Az államban közel 20 ezer elektromos jármű van bejegyezve, továbbá egy elektromos autókat üzemeltető taxicég is működik.

A benzinkút átalakítását a Maryland Energia Hivatal valamint az EVI közösen finanszírozta: 786 ezer dollárnyi (241 millió forint) támogatást nyújtottak a tulajdonosnak.

IllusztrációForrás: Carscoops/Aston Martin

Matthew Wade, az EVI vezérigazgatója elmondta, hogy a régióban komoly gondot okoz az elektromos járművek töltése, például Takoma Parkban korábban csak két töltési pont volt, ráadásul sokszor sorok alakultak ki a töltési helyeknél. A vezérigazgató úgy véli, az új töltőállomás segít megoldani ezt a problémát.

A töltőállomáson négy adagoló lett kialakítva, amelyek egy 200 kW-os rendszerhez csatlakoznak. Egyszerre négy autó lehet tölteni, és harminc perc alatt az akkumulátor elérheti a 80 százalékos töltöttségi szintet. A tulajdonosok pedig addig beülhetne a kisboltba, ahol egy érintőképernyőn keresztül nyomon követhetik, hogy hol tart éppen a töltés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK