Bővítették a Túró Rudi gyárat

túró rudi
Hamarosan exportra is jut belőle
Vágólapra másolva!
Bővítette gyártó- és csomagolókapacitását a Túró Rudit is előállító FrieslandCampina Hungária Zrt. A másfél milliárd forint értékű, saját forrásból megvalósult beruházás a holland tulajdonú cég mátészalkai telephelyén adták át.
Vágólapra másolva!

Az eseményen Nagy István agrárminiszter elmondta:

a tejtermékgyártás az egyik legjelentősebb szakágazat az élelmiszeriparban, a foglalkoztatás, az árbevétel és a beruházások tekintetében a tejipar részesedése megközelíti a 10 százalékot.

A tejtermékgyártásban működő, több mint 6600 munkavállalót foglalkoztató közel száz cég 316 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly

- közölte a tárcavezető.

Nagy István kiemelte: az ágazatot 2014-2020-as időszakban csaknem 26 milliárd forint hazai és európai uniós támogatás segítette.

A FrieslandCampina Hungary Zrt. az évi 45 millió kilogramm tejet feldolgozó mátészalkai üzem kimagasló sikere, hogy a termelés volumenében 33 százalékos növekedést ért el az elmúlt öt év alatt – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Minőségellenőr vesz mintát a Túró Rudi gyártásához használt nyers túróból a holland tejipari cég, a Friesland Campina mátészalkai üzemében Forrás: MTI/Balázs Attila

Szautner Péter, a társaság vezérigazgatója arról beszélt, hogy a beruházás egy ötéves kapacitásbővítés része, amelynek révén a mátészalkai tejüzem 25 százalékkal több tejterméket tud majd előállítani.

A mostani bővítéssel 25 százalékkal nőhet a mátészalkai tejüzem kapacitása. A több túró rudival és a tervezett innovációkkal a gyártó első lépésben az egyre erősebb hazai keresletet elégíti ki, de a beruházássorozat megteremti az alapját a régiós exportnak is.

Így pár éven belül a régió több országában is felbukkanhat a boltokban Magyarország kedvenc túródesszertje

- írja a vállalat Origóhoz eljuttatott közleményében.

Nagy István agrárminiszter és Szautner Péter gyárigazgató az átadáson Forrás: FrieslandCampina Hungária

A bővítés egy ötéves kapacitásbővítési folyamat része. Az első fázis befejeztével már most nagyobb mennyiségű és többféle Túrórudit képes előállítani az üzem, amelynek ezáltal több nyerstejet is vásárol a jövőben a helyi termelőktől, kiszámítható piacot teremtve az agráriumnak. A kapacitásbővítést az egyre növekvő kereslet tette szükségessé.

A beruházás tovább erősíti tehát a Pöttyös és a Milli belföldi pozícióját a feldolgozott tejtermékek – többek között túró alapú desszertek és snackek, vajkrémek, tejszínek, tejalapú italok – gyártásában és forgalmazásában.

A magas hozzáadott értékű élelmiszerek gyártásához a gyár 45 hazai tejtermelő-gazdálkodótól, hosszú távú szerződések alapján vásárolja a nyerstejet.

További 350 hazai beszállítótól vásárol a vállalat az alap-, csomagoló- és segédanyagokat, valamint szolgáltatásokat – közölte Szautner Péter, a vállalat vezérigazgatója a beruházás hivatalos átadóján.

Hamarosan exportra is jut belőle Forrás: FrieslandCampina Hungária

A szövetkezeti tulajdonban lévő anyavállalat Magyarország iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy 2017-ben itt nyitotta meg új, az európai, a közel-keleti és az afrikai régiót kiszolgáló pénzügyi és beszerzési szolgáltatóközpontját (FSSC). A 230 főnek munkát adó szolgáltató központ pénzügyi és beszerzési területen nyújt támogatást a világcég régiós leányvállalatainak. Ennél is több, közel félezer embert foglalkoztat a hazai élelmiszeripar meghatározó szereplőjének számító FrieslandCampina Hungária Zrt. Közülük 300-an dolgoznak a mátészalkai tejüzemben.