Történelmi csúcsra emelkedett múlt héten a budapesti tőzsde

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2017. március 31. A Budapesti Értéktőzsde épületrésze a főváros V. kerületében, a Szabadság téri Bank Centerben. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
A múlt hét elején történelmi csúcsra emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. Ismét soha nem látott magasságokba érkezett az OTP árfolyama, eközben a nemzetközi tőzsdék is a pozitív tartományban mozogtak.
Vágólapra másolva!

A hétfői csúcsdöntést követően korrekció jellemezte a hazai részvénypiacot.

A hét első napján átlag feletti, 13,6 milliárd forintos forgalom mellett 0,6 százalékkal történelmi csúcsot döntött a BUX.

Eközben 0,2 százalékkal új zárócsúcsra, 14310 forintra emelkedett az OTP is, noha napközben 14380 forintnál beállított egy új napközbeni csúcsot is. A nap nyertese azonban az 1,2 százalékkal, 6000 forint fölé emelkedő Richter és az 1,1 százalékkal, 3000 forint fölé emelkedő Mol volt, és a Magyar Telekom is feljebb került 0,5 forinttal.

Kínába ment a pénz Budapestről

Kedden azonban az MSCI indexek átsúlyozása miatt óriási, közel 31 milliárd forintos forgalom mellett masszívan, 1,2 százalékkal esett a BUX, mivel

a feltörekvő piaci indexben a kínai részvények súlyának növelése miatt más országok, így többek között a hazai részvények súlya is csökkent.

A nap vesztese az előző nap szárnyaló Mol és Richter volt 2,66, illetve 1,99 százalékkal, míg az OTP viszonylag jól tartotta magát 10 forintos eséssel, a Magyar Telekom pedig stagnált.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Szerdán 9,9 milliárd forintos forgalom mellett további 0,42 százalékkal csökkent a BUX értéke. 1,53 százalékos eséssel folytatódott a Richter korrekciója, 0,68 százalékkal esett a Magyar Telekom, ezzel szemben 0,07 százalékkal emelkedett az OTP és 0,14-gyel a Mol.

Gyenge, 5,9 milliárd forintos forgalom mellett 0,46 százalékkal emelkedett csütörtökön a BUX. Az OTP újabb 20 forinttal araszolt felfelé, így 14330 forinton új csúcsot döntött. A Mol lejtmenete 0,27 százalékkal folytatódott, a Richter azonban majdnem egy százalékkal pattant fel az előző két nap korrekciója után.

Történelmi mélypontra esett a forint

Pénteken, rövidített kereskedésben, újabb vérszegény, 5,8 milliárd forintos forgalom mellett 0,22 százalékkal került lejjebb a BUX, az OTP 0,3 százalékkal esett, a Mol 0,4 százalékponttal emelkedett, a Magyar Telekom 0,2 százalékkal ment feljebb, míg a Richter 0,9 százalékot veszített értékéből.
A múlt héten így összesen 0,8 százalékkal süllyedt a BUX, ezen belül minimálisan, 0,1 százalékkal emelkedett az OTP, 1,1 százalékkal csökkent a Mol, 2,3-mal a Richter és 0,3 százalékponttal a Magyar Telekom.

A múlt héten kétszer is új történelmi mélypontra került a forint az euróval szemben a 337-as szint érintésével, azonban

az erős ellenállási szintről meredeken visszaerősödött, így pénteken már átmenetileg 333 forintig süllyedt az euró jegyzése.

A forint gyengülése mögött kizárólag az alacsony hazai kamatszint és technikai tényezők állhatnak, mivel a hazai gazdaság fundamentális oldaláról nincs indok a forint gyengülésére.

Forrás: Shutterstock

A múlt hét egészét tekintve összességében stagnált a forint az euróval szemben, azonban 0,1 százalékkal gyengült a dollár ellenében, mivel a vártnál jobb amerikai adatok erősítették a dollárt a főbb devizákkal, így az euróval szemben is.

Még mindig a kereskedelmi háború

A nemzetközi piacokat döntően az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással kapcsolatos hírek mozgatták. Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás reményében jelentősen emelkedtek a részvénypiacok szerte a világban a hét első napján, miután mindkét fél részéről megerősítették, hogy közel lehet a megállapodás. Ezt támasztotta alá, hogy Kína szigorítani készül a szellemi tulajdonjogok védelmét.

Az emelkedést egy sor vállalatfelvásárlási hír is támogatta,

így az LVHM bekebelezi az amerikai Tiffany ékszerláncot, a Novartis egy amerikai riválisát, a Charles Schwab pedig egy másik diszkont brókercéget. A kedvező hírekre szinte minden szektor emelkedett, élükön a kereskedelemre érzékeny chipgyártókkal és bányászati cégekkel, a luxusipari vállalatokkal, valamint a pénzügyi részvényekkel. Az európai tőzsdék 0,5-1 százalékkal, a vezető amerikai indexek 0,7-1,3 százalékkal kerültek feljebb, így az utóbbiak új csúcson zártak.

Forrás: Shutterstock

Óvatos optimizmus jellemezte a tőzsdéket a keddi kereskedés során is, mivel Donald Trump amerikai elnök megerősítette, hogy közel lehet a kereskedelmi megállapodás. Az európai tőzsdék felemásan teljesítettek, azonban nagyjából 0,2 százalék körüli emelkedéssel

mindhárom vezető amerikai index új csúcsra került.

Ebben segített a Walt Disney emelkedése is, mivel a nemrég elindított videómegosztó szolgáltatására napi egymillió új előfizető csatlakozik.

Kedvező makroadatok érkeztek Amerikából

Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással kapcsolatos óvatos optimizmus mellett egy sor vártnál jobb amerikai adat támogatta a részvénypiacok további emelkedését szerdán. Az európai tőzsdéken pozitív hatással voltak a Deutsche Telekom és az Orange fúziójával kapcsolatos értesülések is.

Kissé magasabb lett az előzetes közléshez és a várakozásokhoz képest a harmadik negyedéves amerikai GDP növekedés,

amely minimális lassulás helyett enyhe gyorsulást mutatott a második negyedévet követően. A háztartások fogyasztása tovább bővült, a tartós cikkek új megrendelései a vártnál lényegesen jobbak lettek, míg a heti új munkanélküliek száma is kisebb volt a várakozásoknál, megerősítve, hogy folytatódhat az amerikai gazdaság növekedése. Az európai tőzsdék többsége nyereséggel zárt, míg a vezető amerikai indexek 0,15-0,66 százalék közötti emelkedéssel új csúcsot döntöttek.

Forrás: AFP

Enyhén csökkentek az európai részvénypiacok csütörtökön, mivel

a hangulatot némileg elrontotta, hogy Donald Trump elfogadta a hongkongi tüntetőket védő törvényt, amire Kína hevesen reagált a belügyeibe való beavatkozásra hivatkozva.

Ennek hatására a befektetők kissé csökkentették a kereskedelmi megállapodás esélyeit. Az esést a kereskedelemre érzékeny autószektor vezette. A hangulatot az sem javította, hogy az euróövezeti hangulat és konjunktúra indexek hajszállal meghaladták a várakozásokat, arra utalva, hogy a lejtmenet véget érhetett, bár egyelőre érdemi fellendülés sem várható.

A fontosabb európai indexek 0-0,6 százalékkal kerültek lejjebb, a DAX 0,3 százalékot esett. Pénteken felemásan teljesítettek az európai tőzsdék, míg az amerikai indexek enyhén lefelé vették az irányt. Egy hét alatt az európai tőzsdék 0-1,1, az amerikai vezető indexek 0,6-1,7 százalékot meneteltek feljebb.