Fontos változások jönnek az egyéni vállalkozások számára

A 15 legvonzóbb szakma a nők szerint - galéria
2. Vállalkozó
Vágólapra másolva!
Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.-vé válás, áttérés eváról, vállalkozói igazolványok, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének és a változásoknak a bejelentése, bevételt csökkentő kedvezmények – mind-mind olyan téma, amit érintettek a közelmúlt jogszabályváltozásai - írja az Adózóna.hu.
Vágólapra másolva!

Egyéni vállalkozóból egyszemélyes kft.

A tevékenységét nem szüneteltető egyéni vállalkozó egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságot alapíthat, amely az egyéni vállalkozó jogutódjának minősül, és amivel az egyéni vállalkozói tevékenysége megszűnik.

Erre az esetre is érvényesek az egyéni cég alapításához fűződő adójogi következmények.

Személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alól áttérők

Az egyszemélyes kft.-re való áttéréskor is alkalmazhatók az egyéni cég alapítására vonatkozó korábbi rendelkezések, vagyis a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint kell levezetni a jövedelmet.

Ez alapján a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alól vállalkozó átkerül a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény hatálya alá.

Vagyis ehhez előbb le kell zárni a vállalkozói tevékenységet, amely során a személyi jövedelemadóról szóló törvény speciális szabályait kell alkalmazni. Az adózónak a 2020. május 20-áig benyújtandó szja-bevallásában kell levezetnie az egyéni vállalkozásból származó jövedelmét, amennyiben már 2019-ben egyszemélyes kft.-vé alakult.

Eva megszűnése

Az evás adózóknak dönteniük kell(ett) arról, milyen adózási módot választanak 2020. január 1-jétől az áfában, melyről 2020. január 15-éig kellett nyilatkozni. Az adózónak három lehetősége maradt:

vagy bejelentkezik a kata hatálya alá, vagy - ha nem nyilatkozott - visszakerült a személyi jövedelemadóról szóló törvény hatálya alá, illetve átalakulhatott egyéni céggé vagy egyszemélyes kft.-vé is.

A jogszabályváltozások következtében nemrégiben több változás is érkezett az egyéni vállalkozók életében Forrás: Shutterstock

Bevételt csökkentő kedvezmények

2020. január 1-jétől az egyéni vállalkozók esetében a szakképzésről szóló új törvényben meghatározott fogalmakhoz igazodik a bevételt csökkentő kedvezmények meghatározása. A szakképzési munkaszerződés alapján duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatás esetén minden megkezdett hónap után havonta a minimálbér 24 százalékával csökkenthető az egyéni vállalkozói bevétel tételes költségelszámolás esetén.

Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdése és a változások bejelentése

2020. július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) kell bejelenteni az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését, illetve az ezzel kapcsolatos változásokat is.

A hatósági ellenőrzési feladatok a járási (fővárosi kerületi) hivataloknál maradnak.

Egyéni vállalkozói igazolványok megszűnése

2020. január 1-jétől érvénytelenné vált az egyéni vállalkozói igazolvány, amelynek kiváltása azelőtt sem volt kötelező. Az egyéni vállalkozó az érvénytelen igazolványt köteles 2020. március 1-jéig leadni a hatóság részére a kormányhivatalnál.

A magánszemély egyéni vállalkozói jogállását a kifizető felé az egyéni vállalkozói nyilvántartási számával tudja igazolni a továbbiakban annak érdekében, hogy a kifizetésre kerülő összegből a kifizetőnek ne kelljen adóelőleget levonnia.

Forrás és további részletek: Adózóna.hu