Komoly pénzbüntetést kap a nagybank csaló vezetője

tőzsde, Wall Street, USA, New York
NEW YORK, NY - OCTOBER 23: People walk past the New York Stock Exchange (NYSE) on Tuesday afternoon, October 23, 2018 in New York City. Following a 500 point drop earlier in the day on Tuesday, the Dow Jones Industrial average recovered some and finished the day down 125 points. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Összesen 17,5 millió dollárnyi büntetést kell fizetnie John Stumpfnak, a Wells Fargo bank korábbi vezérigazgatójának, mivel kiderült, a vállalat több millió hamis számlát kreált az ügyfelek felhatalmazása nélkül.
Vágólapra másolva!

Ritkán fordul elő a pénzügyi szektorban, hogy egy bankvezetőt személyesen büntetnek meg a hatóságok azért, mert az általa irányított pénzintézet törvénytelenül járt el. Most azonban az amerikai Wells Fargo befektetési bank volt vezetőjének, John Stumpfnak 17,5 millió dollárt kell fizetnie, amiért bankja hamis számlákat gyártott – írja a BBC.

A vádakat azt követően fogalmazták meg, hogy kiderült, a Wells Fargonál több millió hamis ügyfélszámlát hoztak létre annak érdekében, hogy tartani tudják az értékesítési célokat.

A vállalat közlése szerint mintegy 3,5 millió ilyen számlát kreáltak, az ügyfelek engedélye nélkül.

Keményen megbüntették a Wells Fargo korábbi vezetőjét Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

A mostani döntés értelmében John Stumpf soha többé, semmilyen formában nem dolgozhat a pénzügyi szektorban.

A szövetségi bankrendszert adminisztráló amerikai hatóság (Office of Comptroller of the Currency) emellett közölte, a mostani megállapodás során két másik korábbi Wells Fargo vezetővel is megegyeztek, illetve vádat emeltek öt korábbi vezető alkalmazott ellen.

A Wells Fargo hamis számláival kapcsolatos botrány egyébként 2016-ban robbant ki, és annak idején komoly felháborodást keltett az Egyesült Államokban.

Már csak azért is, mert Stumpf akkor a hírek szerint 130 millió dollárral hagyta el a vállalatot.

A jelenlegi döntéssel kapcsolatban a bank mostani vezetője, Charlie Scharf úgy nyilatkozott, hogy amellett, hogy az ügy „megbocsáthatatlan", a bank annak idején nem rendelkezett megfelelő emberekkel, struktúrával és kontrollmechanizmusokkal ahhoz, hogy megelőzze az ilyen jellegű visszaéléseket.

Ezek a világ legnagyobb bankjai 2019-ben

A méreteket tekintve Kína adja a világ legnagyobb pénzintézeteit, azonban az amerikai bankok sokkal hatékonyabban működnek - derül ki a The Banker friss jelentéséből, amely a világ 1000 legnagyobb bankját összesítette. A kínai és az amerikai bankok uralják a pénzintézeti szektort a világban - így foglalható össze röviden a The Banker éves, Top 1000 World Banks című elemzésének 2019-es kiadása.

Ez azonban nem az első eset, hogy a Wells Fargót megbüntetik az amerikai hatóságok. 2018-ban például két szabályozó hatóság rekord magas összegre, 1 milliárd dollárra büntette a bankot, amikor nyomozás folyt a pénzintézet ellen az autó- és jelzálogkölcsön szabályok megsértése miatt.

Az akkori és a mostani eset is úgy zárult azonban, ahogy ez a nagybankoknál általában szokás. A vállalatok megegyeznek a hatóságokkal, kifizetik a bírságot, amivel a vizsgálat lényegében befejeződik – elkerülve így a további jogi kellemetlenségeket.