A hét legkülönösebb napja, amikor a legtöbb alkalmazott jelent beteget

Influenza betegség  vírus

megfázás nátha láz lázas
Vágólapra másolva!
Az Insight informatikai cég által készített kutatás szerint a kollégák és a leterhelés az oka, amiért 8,6 millió amerikai jelentett betegnapot tavaly – összegzi a BBC.
Vágólapra másolva!

A kutatásból kitűnik, hogy 12 millió munkavállaló betegen is bement dolgozni. Az eredményeket a Kantar januári 1.250 dolgozót megkérdező felmérésére alapozták.

A válaszok alapján 33 millió amerikai dolgozó munkahelyi szokásairól kaptak képet.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A felmérésben a válaszadók egynegyede azt állította, hogy az elmúlt egy évben vett ki betegnapot a munkájával kapcsolatos elégedetlensége miatt.

Többen a túlórákat, a rosszul szervezett munkafolyamatok okozta nehézséget vetették fel. Ugyanakkor az okok között a munkatársak közötti konfliktus is felmerült.

Nő a távoli munkavégzés népszerűsége

Egyre több vállalat látja a távoli munkavégzés bevezetésének előnyeit. Manapság az Egyesült Államokban a cégek kétharmadánál található már olyan pozíció, amit távoli munkavégzéssel is be lehet tölteni, és kutatások szerint, 2025-ig a távolból dolgozó munkavállalók száma megegyezik majd az irodai dolgozók számával - összegzi a CNBC.

Ugyanakkor a válaszadók 37 százaléka állította, hogy akkor is bement dolgozni, amikor beteg volt, mert nem akart fizetésnélküli betegszabadságra menni. Ugyanakkor a válaszadók egyötöde szívesen dolgozna otthonról, amikor beteg, de a cégénél erre nincs lehetőség.

Az Elas foglalkoztatási ügyvédi iroda adatai szerint a legtöbbször hétfőn jelentenek betegnapot az alkalmazottak, ami szeptemberben a leggyakoribb.

A legfőbb indok a gyomorprobléma (24 százalék), megfázás (16 százalék), valamint a fejfájás (7 százalék) volt.

A Chartered Személyzeti és Fejlesztési Intézet szerint a betegnapok száma átlagban 5,9 napra csökkent, ami a legalacsonyabb a 17 éve végzett évenként megismételt felmérések szerint.