Az amerikaiak az ételek 40 százalékát a lejárati dátum miatt dobják ki.
A kaliforniai biotechnológiai vállalat csapata az elmúlt néhány hónapban
új bio-alapú csomagolást fejlesztett ki,
amely képes reagálni a környezeti változásokra, és láthatóvá tenni az ételbiztonsági problémákat, rátádul még komposztálható anyagból is készül.
Beépítettünk érzékelő mechanizmusokat az alapanyagunkba, amelyek képesek jelezni az ételromlást, vagy akár a hőmérsékletben bekövetkezett változásokat is"
– nyilatkozta Viirj Kan, a Primitives startup vezérigazgatója.
Kan és cég társalapítója, Noa Machover az MIT hallgatóiként fejlesztették az érzékelési technológiájuk alapját. Az alapanyag olyan megújuló anyagokból készül, mint az alga, amelynek előnye, hogy nagy mennyiségű szén-dioxidot képes kinyerni a levegőből.
Ráadásul az új csomagolás hatékonyabban képes blokkolni az oxigént, mint a jelenlegi kőolaj-alapú filmcsomagolás, ezzel segíti, hogy a termék tovább maradjon friss, és még a káros UV-B sugárzásnak is ellenáll.
A cég jelenleg azt vizsgálja, hogy másféle mezőgazdasági hulladékból is képesek-e előállítani a különleges csomagolást.
A vállalat tervei szerint már idén piacra dobják első terméküket.