Hogyan kell adózni a külföldön bérelt cégautó után?

Cars in Munich Cars Munich - Germany July 2018 Bavaria TRANSPORT
A FIAT 500 car is seen in the streets of Munich. FIAT is part of FCA. Fiat Chrysler Automobiles N.V. (abbreviated as FCA) is an Italian/American corporation and currently the world’s eighth largest auto maker. The group was established in late 2014 by merging Fiat and Chrysler into a new holding company, Fiat Chrysler Automobiles, legally incorporated in the Netherlands (with headquarters in London) for tax purposes. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Gyakran előfordul kiküldetéseknél, hogy a munkavállaló vagy a vállalkozó repülőgéppel utazik külföldre, majd ott autót bérel. Az üzleti célra használt gépjármű után viszont a vállalkozásnak cégautóadót kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Az autó beszerzésével, üzemeltetésével, fenntartásával kapcsolatos kiadások már több mint tíz éve személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség nélkül számolhatók el költségként, ráfordításként, még akkor is, ha magánszemélyként használják. Ezért cserébe cégautóadót kell fizetni minden olyan személygépjármű után, amely nem környezetkímélő vagy elektromos és nem nulla emissziós gépkocsi. Ide tartozik a hatósági nyilvántartásban nem szereplő (vagyis a külföldi) jármű, amennyiben költséget, ráfordítást számoltak el vele szemben.

Aki külföldön személygépjárművet bérel üzleti célra, annak - pontosabban a társaságnak - cégautóadót kell fizetni utána. Ehhez szükséges, hogy a bérlő magánszemély

olyan dokumentumot kapjon a kölcsönző cégtől, amelyen szerepel a személygépkocsi kilowattban kifejezett teljesítménye és a környezetvédelmi osztályjelzése.

Ezek viszont csak a gépjármű saját dokumentumaiban szerepelnek általában.

Az adókötelezettség mértéke így nehezen határozható meg.

A külföldön bérelt cégautó után nehéz megállapítani az adókötelezettséget, ezért célszerű elektromos autót bérelni, vagy hazai autókölcsönzőt választani (a kép illusztráció) Forrás: NurPhoto/Alexander Pohl/NurPhoto/Alexander Pohl

Emellett szintén problémás az adókötelezettség keletkezési időpontjának meghatározása.

A külföldön bérelt személygépkocsi után az adókötelezettség annak a hónapnak az 1. napján indul, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el, és annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a személygépkocsi használója arról nyilatkozik, hogy a személygépkocsi után költséget már nem kíván elszámolni.

A fenti kötelezettség csak úgy kerülhető el, ha nem számolunk el költséget. Viszont, amennyiben a bérleti díj összegét és a tankolást is jövedelemként számfejtjük, akkor valószínűleg több adót kell fizetnie a társaságnak, mint ha cégautóadót fizetne.

Ezért Horváthné Szabó Beáta adószakértő azt tanácsolja, hogy

vagy magyar cégtől béreljünk autót, vagy elektromos autót béreljünk,

mivel a környezetkímélő vagy elektromos, illetve nulla emissziós autó mentes a cégautóadó alól.

Forrás és további részletek: Adózóna.hu