Ismert nevek szerepelnek a legnagyobb adótartozók között

Egyszerűsített havi bevallást kínál az adóhatóság az átalányadózóknak
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
Összesen hárommilliárd forintot hajtana be a NAV azon a cégen, amely vezeti az adóhatóság legutóbb közzétett, adóhiányosokat felsoroló listáját. A huzamosabb ideje adótartozással rendelkezők között feltűnik Bíró Ica, Berki Krisztián és egy "zöldpolitikus" is.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

2019 negyedik negyedévében 86 adózónál állapított meg - jogerőre emelkedett határozatban - jelentős összegű adóhiányt, ez magánszemélyeknél 10 milliónál, míg más adózóknál 100 millió forintnál nagyobb összegű adóhiányt jelent.

A 86 adózó összesen 14,2 milliárd forint adót nem fizetett be a NAV szerint, a kiszabott mulasztási és adóbírság még 19 milliárd forinttal növeli a velük szembeni követelések összegét. Egy adózónál átlag 165 millió forint adóhiányt tártak fel - írja a Napi.hu. (Tavaly a harmadik negyedévben a NAV 92 adózónál állapított meg nagy összegű adóhiányt, ők összesen 12,8 milliárd forintnyi adót nem fizettek be, amiért még 15,7 milliárd forint bírságot is kaptak.)

Illusztráció Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az adóhiányosokat felsoroló listán 37 cég és 49 magánszemély neve olvasható, de vannak adózók, akik többször is feltűnnek a felsorolásban.

Az éllovas, szentendrei székhelyű Vasbeta Kft. neve is kétszer fenn van a listán, összesen 1,9 milliárdos adóhiánnyal és 1,1 milliárd forint bírsággal. Magánszemélyek között a csongrádi Tóth Tibor volt a rekorder 2019. negyedik negyedévében, nála több mint félmilliárd forint adóhiányt állapított meg a NAV, és még kétszer annyi, 1,1 milliárd forintnyi bírságot is kiszabott.

Szja-bevallás: fontos dologra figyelmeztet az adóhivatal

Ez már a negyedik év, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

Az adóhatóság közzétette a huzamosabb ideje adótartozással rendelkezők listáit is

(az adatok 2019. december 31-i állapotot mutatnak). A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek listáján 2602 név olvasható. Közülük 1892-en magánszemélyként, 678-an egyéni vállalkozóként halmoztak fel tartozást, továbbá 32 olyan személyt is nyilvántartásba vett a NAV, akik nem rendelkeznek lakcímmel.

A 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező szervezetek listáján 1573 társaság neve olvasható,

közülük mintegy 1300 vállalkozás már kényszertörlés, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll - így ezektől vélhetően már nem sok követelést hajthat be a NAV.

Forrás: Napi.hu/nav.gov.hu

Bíró Ilona, azaz Bíró Ica neve az egyéni vállalkozók között bukkan fel az adóslistán, az egykori modell, Metal Lady néven ismertté vált énekeső és fitnesszedző az elmúlt években legtöbbször a bedőlt svájcifrank-alapú hitele kapcsán került be a hírekbe. Nem először olvasható Berki Krisztián tévés celeb neve a magánszemély nagyadósok között. Berki - aki 2008-2010-ben az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is volt, majd a tavaly őszi önkormányzati választáson pedig meglepetésre, közel tízezer támogatói aláírást összegyűjtve elindult a főpolgármesteri posztért. Ács László, a Zöldek Pártjának elnöke is szerepel a listán, aki a tavaly őszi önkormányzati választáson is ringbe szállt függetlenként a főpolgármester-jelöltségért - ő és pártja rendszeresen próbálkoznak az aláírásgyűjtéssel a választásokon - olvasható a Napi.hu összegzésében.