Bírják az iramot a hazai futárcégek

Kézbesítő és futár, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az emberek otthon maradásával jelentős teher nehezedett a futárcégekre, amelyek hősiesen dolgoznak nap mint nap az otthon maradottak ellátásáért és a kereskedők életben tartásáért, összekötve a keresletet a kínálattal. A Portfólió.hu hétvégi körképe szerint a futárcégek teljes kapacitással dolgoznak idehaza, és mindenki megkapja a kiszállítással kért árut.
Vágólapra másolva!

A futárcégeknél egyelőre nem tapasztalható fennakadás a belföldi kézbesítéseknél, de a határzár megnehezíti a nemzetközi csomagok kézbesítését, több napos csúszást eredményezve. A Magyar Postánál átmenetileg nem lehet nemzetközi küldeményt feladni több országba. A Kínából érkező küldemények a cég visszajelzése szerint először februárban csappantak meg.

A GLS futárszolgálat folyamatosan kapja a megrendeléseket, nincsenek fennakadások.

A DPD futárszolgálat arról számolt be, hogy a vállalatok közötti megrendelések lecsökkentek, de a lakosság továbbra is tartja a korábbi szintet és a cég belföldi és nemzetközi viszonylatban egyaránt teljesíti a megrendeléseket.

A Sprinter futárszolgálatnál szintén nincs kevesebb megrendelés, viszont kisebb csökkenést mértek az átvételi hajlandóságban. Azt is tapasztalták, hogy több bolti partnerük is elmozdult az online értékesítés felé, de a 15 óráig tartó nyitvatartás megnehezíti a dolgukat. Tapasztalataik szerint

a weben azokat a termékeket részesítik előnyben a megrendelők, amelyeket a kiskereskedelmi egységekben már csak limitáltan lehet vásárolni.

A Foxpostnál a webshopos rendelések kis mértékű növekedéséről adtak tájékoztatást. Náluk a magánszemélyek közötti csomagforgalom a felére esett vissza. Tapasztalataik szerint egyre több webáruház vált most át Foxpostra, miután minden más csomagátadópont lassan bezár (a Magyar Postáé még nyitva van).

A csomagautomatákba kézbesítő cég szerint lesz egy erősebb visszaesés a következő két hétben.

Ha netán bezárnák a plázákat, akkor csak az élelmiszeráruházakban lévő automatáik lesznek elérhetőek, a mostani 119 automata helyett 79. A Foxpost felemeli a csomagok automatában tartási idejét a mostani 3-ról 7 napra.

Zavartalanul működnek a futárcégek a koronavírus járvány idején is Forrás: Shutterstock

A Magyar Posta szerint a levelek és a postai csomagok száma eddig nem csökkent, a kézbesítendő mennyiség megfelel az előző évek hasonló időszakában mért adatoknak. Az e-kereskedelmi partnerek tekintetében azonban tapasztalható átrendeződés,

megnőtt például a háztartási tisztítószereket és kozmetikumokat, illetve az állateledeleket forgalmazó webáruházak forgalma,

továbbá növekedést látnak a kerékpár kiszállításokban és az otthoni munkához és/vagy tanuláshoz szükséges műszaki/informatikai eszközök terén is.

Forrás és további részletek: Portfólió.hu