Minden várakozást felülmúlva nőtt az ipari termelés januárban

Vasútipari gyár az Egyesült Államokban
Harvey, 2019. december 5. A vasúti kocsik fékrendszerét működtető forgóváz-szerelvények darabjait állítják össze az LB Steel acélipari társaság gyárában, az Illinois állambeli Harveyban 2019. december 4-én. A vállalat az alvázszerelvényt az Acela Express nagysebeségű személyvonatokhoz gyártja, amely az Egyesült Államok egyetlen ilyen vonala. A fékrendszer hibátlan működése kritikus az Acela vonatain, mert a Washingtont Bostonnal összekötő vasútpálya helyenként szűk fordulókat vesz, ezért a szerelvények kocsiszekrénye bedől az ívekben, hogy csökkentse a kanyarodásból adódó rántásokat. MTI/EPA/Tannen Maury
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint januárban 2,4 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint  2,7 százalékkal emelkedett a termelés.
Vágólapra másolva!

4,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban.

A legnagyobb súlyú járműgyártás jelentősen emelkedett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában gyorsult a növekedés üteme a decemberi 1,4, illetve 3,3 százalékról. Tavaly 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző évi 3,5 százalék után.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

A járműipar tavalyi kibocsátása 9,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A villamosberendezések gyártása 14,3 százalékkal, a számítástechnikai cikkeké 6,8 százalékkal nőtt, az élelmiszeripar termelése 5,2 százalékkal emelkedett.

A múlt héten megjelent GDP-adatok szerint az iparban hozzáadott érték tavaly 5,0 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, és ezzel egy százalékponttal járult hozzá a 4,9 százalékos gazdasági növekedéshez.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője kiemelte, hogy minden előzetes várakozást felülmúlt a mostani eredmény.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Elmondta, hogy a járműgyártás tavaly év végi visszaesését az idén januártól tovább szigorodó szén-dioxid-kibocsátási szabályok is okozhatták, mivel az autógyáraknak fel kellett készülniük alacsonyabb kibocsátású gépkocsik gyártására, így egyes hazai autógyárak átállhattak a hibrid hajtásláncú modellek nagyobb arányú termelésére,

az átállás pedig átmeneti leállással járhatott.

A következő hónapokban ezért újra felfuthat a termelés.

A szakértő hozzátette, hogy a Kínában kitört koronavírus átmeneti nehézségeket okozhat részben a kínai értékesítésekben,

részben az ellátási láncokban, ami az első negyedévben talán érezhető lesz az ipari termelésben, azonban

a járvány csillapodása után igen gyorsan helyreállhat a globális kereskedelemben és termelésben okozott átmeneti veszteség.

Összességében a következő években folytatódhat az ipar kibocsátásának növekedése a soha nem látott mértékű működőtőke-beáramlásnak köszönhetően, amellyel kapcsolatos beruházási döntések tavaly elérték az 1700 milliárd forintot; mintegy 16 százalékkal nőttek a feldolgozóipari beruházások, ami érdemben növeli a kapacitásokat a következő évek során, emelte ki Suppan.