Akadoznak az aranyszállítmányok a járvány miatt

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Ezek voltak ma a koronavírushoz köthető legfontosabb hírek és fejlemények a pénz világában.
Vágólapra másolva!

A Peugeot újraindította vuhani gyárát

A Peugeot bejelentette, hogy kínai vegyes vállalati partnerével, a Dongfeng Motor Grouppal közösen újraindította gyárát Vuhan városában, a koronavírus-járvány epicentrumában. A Reuters a hírrel kapcsolatban kiemeli, hogy a francia-kínai vegyes vállalat ezen kívül még két üzemet működtet Kínában. A Peugeot-nak már évek óta elég rosszul ment a világ legnagyobb autópiacának számító távol-keleti országban, tavaly az eladások 55 százalékkal zuhantak. Ezek fényében a járvány miatti termeléscsökkentés már nem érintette jelentősen a francia autógyártó teljesítményét.

Visszavonják megrendeléseiket a kiskereskedők az USA-ban

A nagyobb ruházati láncok legalább június közepéig felfüggesztik az új termékek szállítását. Az amerikai Ross Stores diszkontáruház levelet küldött beszállítóinak, hogy a koronavírus-járvány miatt június 18-ig nem rendel tőlük több árut. A Reuters-hez is eljuttatott levélben olvasható, hogy ez az első alkalom a cég 38 éves fennállása alatt, hogy nem rendelnek új árukészletet.

Más divatáru üzletek, mint a Macy's, a Nordstrom és a TJ Maxx szintén törölték a rendeléseket a következő nyolc hétre.

Már az arany szállítását is kikezdte a koronavírus

Gondok adódhatnak a fizikai arany ellátási láncában, azaz az aranyszállítmányok célba juttatásában a koronavírus-járvány miatt. A dél-afrikai Rand Refinery - a kontinens egyetlen aranyfinomítója - azt közölte, a kereskedelmi járatok leállítása miatt, egyelőre szünetelteti a szállításokat a nemesfémből Londonba. A Bloomberg arról is beszámol, hogy az orosz vállalatok is hasonló gondokkal küzdenek, korábban akár egy nap alatt is eljuttatták aranyszállítmányaikat a vevőknek, ez most a járvány miatti korlátozások okán, akár egy hétig is eltarthat.

Illusztráció Forrás: AFP/Ozan Kose

Svájc aranyfinomítói még a hét elején bejelentették ideiglenes leállásukat, ám a dél-afrikai létesítményben úgy gondolják, ha csökkentett kapacitással is, de folytatni kell a munkát. A finomító számos, Afrikában működő nagy bányavállalatnak dolgozza fel az aranyat, tevékenységük fontos devizabevételi forrás is egyben.