Matolcsy György: Aki most nyer, az nagyot nyerhet a versenytársaihoz képest

MATOLCSY György
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
Vágólapra másolva!
Drámaian indult a 2020-as évtized, a hét napsütéses évre következő hét borúsabb év mindig nehezebb, a kockázatok erősebbek, a kihívások nagyobbak. Cserébe a lehetőségek is nagyra nőnek, aki nyer, az nagyot nyerhet versenytársaihoz képest - írta a Növekedés.hu-n megjelent legújabb cikkében Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
Vágólapra másolva!

Kiindulásként sorra veszi, amit a 20-as évtized alapvető vonásai közül már tudhatónak ítél:

  • A 21. század 20-as évei a politika terén rokonságot mutathatnak a 20. század 40-es éveivel.
  • A második világháború és a hidegháború első szakasza helyett most jellegében új összeütközések sora érkezhet.
  • Gazdaságilag rokonságot mutathatnak az 1970-es évekkel, az 50 éves történelmi ciklus gazdasági és pénzügyi felfordulásokat ígér.
  • Ázsiához és az angolszász világhoz képest megállíthatatlannak tűnik az Európai Unió hanyatlása.
  • Az új jellegű háborúk innovációs forradalmat hoznak a technológia, a pénz, a kormányzás és a politika terén.
  • Új szövetségi hálók alakulnak ki.
  • Felértékelődik a hatékony állam és kormányzás, a gyors döntéshozatal, az innovatív vezetés és az együttműködés

- sorolja írásában Matolcsy György.

- hangsúlyozza.

A növekedés kiemelt eszközei közé ugyanazokat sorolja, amelyekre - mint írja - "az elmúlt 100 év legsikeresebb évtizedében, 2010 és 2019 között építettünk": a magas beruházási ráta, erős fogyasztási dinamika, két számjegyű hitelbővülés, valamint a foglalkoztatásbővülés minden korcsoportban és képzettségi rétegben.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Végül a 20-as évtized új lehetőségeit szedi pontokba a szerző, egyebek közt ide sorolva, hogy mindenütt a világban elindul az egészségügyi rendszer átalakítása, a válság felgyorsítja a döntéshozatalt a gazdaság minden szintjén, az újraindítás kulcsszereplői pedig az állami intézmények lesznek. A jegybankelnök szerint a külföldi működőtőke-beruházások a legfejlettebb új technológiákra összpontosítanak. Beindul egy jelentős vállalati visszavásárlási hullám, amelynek révén hazai tulajdonba kerül vissza egy sor, korábban külföldi befektetők által lefedett terület, egyszersmind megindul a "kifektetési program", azaz a magyar befektetők külföldi beruházásai.

Az elnök szerint a magyar jegybank, az átalakuló bankrendszerrel együttműködve, képes lesz fenntartani a gazdaságtörténetileg kivételesen kedvező pénzügyi környezetet, és célzott hitelprogramjaival pénzbőséget teremt az üzleti szektor számára.

Matolcsy György azt várja a következő évektől, hogy

kiépülnek és felgyorsulnak a "vállalkozói liftek", vagyis tömegessé válik a sikeres mikrovállalkozások kis- és közepes vállalatokká emelkedése, a közepesek nagyvállalattá válása, és láthatóvá válnak új, magyar tulajdonú multinacionális cégek.

Ma nem ismert technológiákból - ezek között már jelentős számban magyar szabadalmakból - jöhet majd a magyar növekedési többlet, tehát a gazdasági felzárkózás jelentős része.

- zárja a Növekedés.hu portálon megjelent írását Matolcsy György.