Az orosz aranybányák lenyomhatják Kínát az évtized végére

arany, aranyrúd, illusztráció
Vágólapra másolva!
Komoly lendületet vehet a globális aranykitermelés a következő években, köszönhetően, hogy az arany ára emelkedik, illetve, hogy sorra olvadnak össze a vezető bányacégek – derül ki egy jelentésből. A folyamat nagy nyertesei pedig az orosz bányacégek lehetnek, amelyek az évtized végére lenyomhatják kínai riválisaikat.
Vágólapra másolva!

A világ teljes aranykitermelése az idei 106 millió unciáról 2029-re felmehet 133 millió unciára, amely átlagosan 2,5 százalékos éves növekedésnek felelne meg – írják jelentésükben a Fitch Solution szakemberei. Ez pedig gyorsuló növekedési ütem lenne a 2016 és 2019 között tapasztalt, átlagosan 1,2 százalékos bővüléshez képest.

A folyamat egyik nagy nyertese pedig Oroszország lehet, ahol a bányacégek 2029-re maguk mögé szoríthatják a kínai versenytársakat.

A jelentés szerint ugyanis az orosz bányák az idei 11,3 millió unciához képest 2029-re már 15,5 millió unciát termelhetnek, ami átlagosan 3,7 százalékos növekedési ütemnek felelne meg. Az évtized végére pedig Oroszország adhatja a globális aranykitermelés 11,6 százalékát, szemben az idei évre várt 10,6 százalékos részesedéssel.

Az elemzők szerint az orosz aranykitermelés felfutásának egyik legfőbb okát az amerikai szankciók jelentik. Ahogy ugyanis az orosz állami bankok kiszorultak a dollárban jegyzett eszközök piacáról, az orosz központi bank is egyre lendületesebben kezdett el aranyat vásárolni, hogy csökkentse az orosz pénzügyi rendszer dollárfüggőségét. Ha pedig az USA-val fennálló konfliktus elhúzódik, akkor az még tovább növelheti az arany iránti keresletet Oroszországban – teszi hozzá a jelentés.

Oroszország egyre fontosabb szereplő lesz a globális aranybányászatban Forrás: Shutterstock

Oroszország mellett azonban Ausztrália is egyre nagyobb kihívást jelent a kínai aranybányák számára. A szigetország kitermelésének növekedése ugyanis évente átlagosan 2,2 százalékos lehet, feltornászva a kibocsátást 2029-re 14,2 millió unciára – szemben az idei 11,7 millióval.

Az ausztrál növekedés egyik legfontosabb motorja az OZ Minerals 916 millió ausztrál dollár értékű, Carrapateena nevű réz- és arany-kitermelési projektje lehet, amely az ország történetének egyik legnagyobb méretű bányaipari beruházását jelentheti.

Kínában ezzel szemben várhatóan stagnálni fog az aranykitermelés az évtized végéig.

A világ második legnagyobb gazdaságában egyébként a szigorú környezetvédelmi szabályozások is erősen nehezítik a kibocsátás fokozását, miközben az elmúlt évek masszív kitermelései azt eredményezték, hogy sok kínai térségben elfogytak a tartalékok, ahogy a bányászat idővel befagyott.

Ennek következtében a 2020-2029 közti időszakban

a kínai éves kibocsátás-növekedés mindössze 0,3 százalékos átlagot produkálhat, ami jelentős lassulás lenne az elmúlt évtizedben mért 3,1 százalékos éves átlaghoz képest.

Ezzel együtt a jelentés azzal számol, hogy az aranyérc terén továbbra is Kína lesz a világ vezető kitermelője, elsősorban azért, mert a kínai vállalatok egyre nagyobb ütemben ruháznak be külföldi aranybányákba, ahogy az ázsiai gazdaság aranyigénye bőven meghaladja a kitermelését.