A Zoom biztonságosabbá teszi a videóhívásokat

Zoom, logó, alkalmazás, telefon
The Zoom virtual meeting program from Google is one of the most important programs for virtual lessons, video conferences and online meetings | usage worldwide during the Corona period
Vágólapra másolva!
A videókonferenciák lebonyolítására szakosodott Zoom bejelentette, hogy változtatnak korábbi álláspontjukon és biztosítják a felhasználók számára a végpont-végpont közötti titkosítást.
Vágólapra másolva!

A Zoom lépésére azért volt szükség, mert az utóbbi hónapokban a szakértők több biztonsági rést is találtak a platformon, például olyanok is csatlakozhattak a beszélgetésbe, akiket nem hívtak meg, A különböző szervezetek már egy ideje támadják a Zoom-ot, mivel az alkalmazás ingyenes verziójában nem szolgáltattak kellő adatvédelmet a felhasználóknak.

Illusztráció Forrás: AFP/Sven Kanz/Geisler-Fotopress

A Zoom vezérigazgatója Eric Yuan szerint erre azért volt szükség, hogy továbbra is szorosan együtt tudjanak dolgozni az FBI-jal és a rendőrséggel, amennyiben vizsgálatot kell elrendelni, vagy ha a platformot illegális célokra használja egy magánszemély vagy csoport.

Sokan viszont azzal érveltek, hogy az alapvető biztonsági funkciókat nem szabadna prémium fiókokhoz kötni, vagyis azoknak minden esetbe ingyenesnek kellene maradniuk.

A vállalat mostanra belátta, hogy valóban tenniük kell annak érdekében, hogy az ingyenes felhasználók adatai is a lehető legnagyobb biztonságba legyenek. Ehhez a Zoom kikérte nem csak a különböző civil szervezetek véleményét, hanem döntéshozókkal, felhasználókkal és kiberbiztonsági szakemberekkel is egyeztettek.

Ennek fényében a végpont-végpont közötti titkosítás júliustól elérhető lesz az ingyenes felhasználók számára is.

A Zoom a koronavírus-járvány alatt vállt igazán népszerűvé, mára pedig napi 300 millió aktív felhasználóval rendelkeznek, pedig tavaly decemberben ez a szám még csak 10 millió volt. A hihetetlen növekedésnek az ára viszont az volt, hogy a nagy kapkodásban egyre több biztonsági rés keletkezett a rendszeren, amelyeket a vállalat azóta is próbál kijavítani.