Egyre kifinomultabbak az internetes csalók, erre kell figyelni

webshop PURCHASE FRANCE OUTSIDE SAVOIE 73 PHILIPPE ROYER CB INTERNET SHOPPING SAVOY ONLYFRANCE EXTERIOR EUROPE EU
Bár az internetes vásárlás sokszor kényelmesebb és olcsóbb, mint a hagyományos bolti, több csapdát is rejt magában
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány hatására élénkült az online kereskedelem Európában, sok új vásárló jelent meg a karantén időszaka alatt az online kereskedelemi piacon. Ezzel egyidejűleg megjelentek azok a rosszindulatú csalók is, akik a gyanútlan vásárlók pénzére, adataira vadásznak – összegzi a Portfolio.hu.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány következtében az online kereskedelem új lendületet vett és megnőtt a kereslet az élelmiszerek, tisztítószerek vagy gyógyszerek iránt, továbbá

a digitális oktatás és az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközök iránt is.

Illusztráció Forrás: ONLY FRANCE/PHILIPPE ROYER/ ONLYFRANCE.FR/Philippe Royer

A GKI Digital felmérése szerint a járvány eredményeképp március közepe és április vége közötti másfél hónap során – csupán a termékrendelések tekintetében – több mint 50 ezer új vásárló jelent meg a magyar online kiskereskedelmi piacon.

A koronavírus-járvány terjedésével párhuzamosan megjelentek azok a rosszindulatú szereplők is a világon, akik pénzt, adatokat vagy épp jelszavakat próbálnak kicsikarni a jóhiszemű vásárlóktól.

Sok csaló már létező honlapokat másol le, az eredeti weboldalhoz hasonló színnel, dizájnnal, névvel, valamint logóval.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Sok olyan új vásárló jelent meg az online piacon, akinek nincs tapasztalata, ezért fokozottan ki van téve a nemzetközi csaló webáruházaknak. Érdemes tehát elővigyázatosnak lenni, ha nem szeretnénk pórul járni.

Vásárlás előtt mindenképp érdemes észben tartani ezeket a szabályokat:

  • Ha egy ajánlat túl jó, vagy feltűnően nagy árengedményt kínál, az mindenképp gyanúra adhat okot.
  • Érdemes ellenőrizni a weboldal biztonságosságát: URL előtt szerepel a https:// kitétel vagy egy zöld lakat, mellette a Biztonságos kifejezés.
  • Hasznos lehet az oldal értékelésének vizsgálata a közösségi médiában, például a lelkendező, pozitív kommentek túlsúlya és a kevés eladási tranzakció intő jel.
  • A Fogyasztóvédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy gyanús az a webáruház, ahol a fizetési feltételek között kizárólag előre fizetési lehetőség biztosított. Valamint a vásárlás előtt érdemes elolvasni az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF).
  • Nagy értékű megrendelést csak olyan weboldalon érdemes bonyolítani, ahol már korábban sikeres vásárlás történt.
  • Érdemes meggyőződni róla, hogy azon a weboldalon történik a vásárlás, ahova eredetileg kattintottunk. Ha az URL eltér a webáruház nevétől, az gyanúra adhat okot.